Konutlar (Meskenler) için elektrik faturalarında hesaplama yapmak amacıyla 1 kw elektrik kaç tl maliyeti hakkında yazımızı okumanızı öneriyoruz. 1 kW Kaç Tl dir? elektrik faturaları nasıl hesaplanıyor?
1 kWh Elektrik kaç TL ?
1 kw elektrik kaç tl? elektrik faturaları nasıl hesaplanıyor? gibi onlarca soru ile karşılaşıyoruz. Bu yazımızda elektrik faturaları hesaplamalarında dikkate alınan bileşenleri açıklıyoruz.
Konut tipi (mesken) elektrik aboneleri, tüketim alışkanlıklarına göre iki tarife arasında seçim yapabilir. Bu tarifelerde fiyatlar Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından ulusal düzeyde belirlenir. Serbest olmayan tüketiciler bu fiyatlar üzerinden elektrik alır.
Tek Zamanlı Tarife: Tüm gün tüketilen elektrik tek bir birim enerji fiyatı üzerinden ücretlendirilir.
Üç Zamanlı Tarife:Gün üç zaman aralığına bölünür ve her aralık için farklı birim enerji fiyatı uygulanır.
Her evin elektrik tüketim değeri farklıdır. Bu tüketim değerlerini hesaplamada kullanılan kw başı maliyet bilgisi aşağıdadır.
Power Enerji Güneş Enerjili Sulama Sistemleri
Elektrik faturası hesaplamasında bu değerler dikkate alınır.
Konutlar (Meskenler) için elektrik faturalarında hesaplama yapmak amacıyla 1 kw elektrik kaç tl maliyeti hakkında yazımızı okumanızı öneriyoruz. 1 kW Kaç Tl dir? elektrik faturaları nasıl hesaplanıyor?
2020Ocak tarihinden itibaren iki tarife için de uygulanan tüm vergiler dahil kWh fiyatları aşağıdaki tablodadır:
+
Mesken (Ev) Tarifelerine göre Elektrik kWh Fiyatları
Tarife Adı
1 kWh Elektrik Vergiler Dahil Fiyatı
Tek Zamanlı – Mesken
0,7102 TL
Üç Zamanlı – Mesken
Gündüz
0,7195 TL
Puant
1,0567 TL
Gece
0,4498 TL
Tek Zamanlı -Ticarethane
0,9445 TL
Üç Zamanlı – Ticarethane
Gündüz
0,9523 TL
+
Puant
1,3982 TL
Gece
0,5975 TL
Elektrik Faturasındaki Bedel ve Vergilerin Oranları nelerden oluşur?
+
Elektrik Faturasındaki Bedel ve Vergilerin Oranları
Birim Fiyatta Yüzdesi
Maliyetler
Bedelin Adı
Açıklamalar
% 51.9
Üretim Maliyeti
Enerji Bedeli
Elektrik santrallerinin (termik, hidroelektrik, fueloil ve doğal gaz) yatırım ve işletme maliyetlerinin karşılığında belirlenen bedeldir.
% 28.8
Dağıtım Bedeli
Enerji Harici Bedeller
Dağıtım Bedeli: Santrallerden şehir şebekesine iletim oradan da tüketim noktalarına dağıtım için gerekli yatırım, altyapı ve işletme maliyetlerine ait bedellerdir.
% 19.3
Vergiler
Vergiler, Pay ve Fonlar
Enerji Fonu: Enerji sektöründe yapılacak bilimsel araştırma, geliştirme çalışmalarını desteklemek için enerji tüketim tutarı üzerinden %1 oranında alınır.
TRT Payı: Enerji tüketim tutarı üzerinden %2 oranında TRT gelirlerine katkı yapılır.
Elektrik Tüketim Vergisi: Abonenin bağlı bulunduğu belediyenin gelirlerine enerji tüketim tutarı üzerinde %5 oranında verdiği vergidir. (Oran mesken ve ticarethaneler için verilmiştir.)
K.D.V.: Tüm ürün ve hizmetlerde olduğu gibi son tüketiciyi vergilendiren KDV, tüketim tutarı, tüm bedeller ve vergilerin toplamı üzerinden %18 oranında alınır.
Aşağıda açıklamaları yapılan 4 sistem ortalama elektrik faturaları ve elektrik tüketim değerlerine dikkate alınarak oluşturulmuş sistemlerdir.
Örneklerimizi inceleyiniz. Bu örneklerimizde yer alan elektrik tüketim değerlerine göre kendi eviniz için ihtiyacınıza uygun sistemi tercih edebilirsiniz.
Bir evin veya işletmenin Elektrik Faturası aylık 200 TL civarında Geliyorsa 3 KW Çatı Üstü Güneş Enerji Sistemi Kurmanız yeterli olacaktır. 3 kw Çatı Üstü Güneş Enerji Sisteminin Türkiye çoğrafi konumu ve enerji maliyetleri dikkate alındığında aylık getirisi 240 TL (16.07.2019 ) civarında olacaktır.
Bir evin veya işletmenin Elektrik Faturası aylık 400 TL civarında Geliyorsa 5 KW Çatı Üstü Güneş Enerji Sistemi Kurmanız yeterli olacaktır. 5 kw Çatı Üstü Güneş Enerji Sisteminin Türkiye çoğrafi konumu ve enerji maliyetleri dikkate alındığında aylık getirisi 470 TL (16.07.2019 ) civarında olacaktır.
Bir evin veya işletmenin Elektrik Faturası 600 TL civarında Geliyorsa 7,5 KW Çatı Üstü Güneş Enerji Sistemi Kurmanız yeterli olacaktır. 7.5 kw Çatı Üstü Güneş Enerji Sisteminin Türkiye çoğrafi konumu ve enerji maliyetleri dikkate alındığında aylık getirisi 680 TL (16.07.2019 ) civarında olacaktır.
Bir evin veya işletmenin Elektrik Faturası aylık 800 TL civarında Geliyorsa 10 kw on grid 10 KW Çatı Üstü Güneş Enerji SistemiKurmanız yeterli olacaktır. 10 kw Çatı Üstü Güneş Enerji Sisteminin Türkiye çoğrafi konumu ve enerji maliyetleri dikkate alındığında aylık getirisi 970 TL (16.07.2019 ) civarında olacaktır.
Güneş Paneli Fiyatı; Güneş Paneli Markası, Üretim Yılı, Solar Panel Teknik Özellikleri, Verimliliği, sunulan garanti süresi, verilen ekonomik ömür garantisi bu değerler hep maliyeti etkilemektedir. Satışa sunulan solar sistem paneli fiyat listesi aşağıdadır. Doğru paneli almak istediğinizde en uygun fiyat için listemizle kıyaslama yapabilirsiniz.