Fabrika Çatısında Güneş Paneli ile Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi

Fabrika çatısında güneş paneli ile güneş enerjisi elektrik üretimi nasıl yapılır, başvuru süreçleri nelerdir, güneş enerjisi elektrik üretimi maliyeti nedir?, güneş enerjisi amortisman süresi kaç yıldır? Güneş enerjisi elektrik üretimi karlı mıdır? gibi sorulara cevap arayacağız.

Fabrika Çatısında Güneş paneli ile Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi

Paylaş

Güneş Enerjili Pompa

Fabrika Çatılarında güneş paneli ile güneş enerjisi elektrik üretimi sistemleri kurulumu yapılması ve fabrikanın ihtiyacı olan enerjiyi solar enerji panelleri ile sağlamasıdır. Güneş paneli ile elektrik üretimi için 25 yıllık ekonomik ömre sahip bir yatırımın Türkiye şartlarında yatırımın maliyetini karşılama süresi 7- 7.5 yıldır.

Son elektrik zamları ile beraber Fabrikaların en büyük maliyeti, yüksek gelmeye başlayan elektrik faturaları dolayısı ile enerji maliyeti olmaya başladı. Bu yazımızda detayları ile birlikte Fabrika Çatısında Güneş Paneli solar panel ile elektrik üretimi hakkında bilmeniz gerekenleri hazırladık.

Güneş Paneli Fiyatları  + Güneş Paneli Fiyatları
cati-ustu-gunes-enerji-sistemleri

cati-ustu-gunes-enerji-sistemleri

Fabrika Çatısında Güneş Paneli ile Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi

İçindekiler

Fabrikalar üretimlerini sürdürebilmek için elektrik tüketmek zorundadırlar. Bu nedenle ölçek ekonomisine göre üretim süreci boyunca enerji tüketimi artmakta, fabrikalar için en büyük maliyetlerden biri de elektrik tüketimi maliyeti olmaktadır.

Türkiye Coğrafi şartları itibari ile Avrupa ülkelerinden daha fazla güneşlenme potansiyeline sahiptir. Bu yüzden güneş enerjisi elektrik üretim sistemleri amortisman süresi ülkemizde daha kısadır. Yani güneş enerjisi sistemlerine yapılan yatırımın geri dönüşüm süresi Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında daha kısadır.

Power Enerji Güneş Enerjili Sulama Sistemleri

Türkiye Güneşlenme Potansiyeli haritasından kurulum yapmak istediğiniz ilin ayrıntılı bilgisi için tıklayın https://www.powerenerji.com/turkiye-gunes-enerjisi-potansiyel-haritasi-bolge-il-guneslenme-sureleri.html

turkiye-illere-gore-gunes-enerjisi-potansiyeli-haritasi

turkiye-illere-gore-gunes-enerjisi-potansiyeli-haritasi

Yukarıdaki haritada illere göre güneşlenme potansiyellerini görmektesiniz. Türkiye dünya üzerinde 36o-42o kuzey enlemleri ve 26o-45o doğu boylamları arasında bulunmaktadır. Türkiye’nin yıllık ortalama güneş Işınımı 1303 kWh/m2yıl, ortalama yıllık güneşlenme süresi ise 2.623 saattir.

Bu rakam günlük 3,6 kWh/m2 güce, günde yaklaşık 7,2 saat, toplamada ise 110 günlük bir güneşlenme süresine denk gelmektedir.

İnverter Fiyatları + İnverter Fiyatları

Gerekli yatırımların yapılması halinde Türkiye yılda birim m2‘sinden ortalama 1.100 kWh’lik güneş enerjisi ile elektrik üretilebilir.

Fabrikalar için Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi Nasıl Yapılır?

Fabrika Çatısında Güneş Paneli Güneş Enerjisi ile Elektrik Üretimi yaparak  tasarruf sağlayabilirsiniz. Ayrıca her ay ödediğiniz elektrik faturası yerine kazanç elde edebilir ve yenilenebilir enerji kaynakları temiz ve sonsuz elektrik üretimi metodu ile karbon salınımını azaltabilirsiniz.

Son zamlardan sonra Enerji Maliyetleri yani yüksek gelen elektrik faturaları  işletmelerin en büyük gider kalemlerinden birini oluşturmaktadır. Enerji tüketimi yoğun bir sektörde faaliyet gösterildiğinde  her ay yüklü miktarda elektrik faturası ödemektedirler.

 Çatı Üstü Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi

Çatı Üstü Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi https://satis.powerenerji.com/cati-uzeri-gunes-enerji-santrali-elektrik-uretimi

Fabrika Çatısında Güneş Paneli Enerjisi ile Elektrik Üretimi sayesinde her ay ödediğiniz elektrik faturasında ciddi bir tasarruf elde edebilirsiniz, üretim fazlası elektriği elektrik dağıtım kurumuna satarak işletmeniz için bir gelir kaynağı oluşturabilirsiniz.

Jel Akü Fiyatları + Jel Akü Fiyatları

Fabrika Çatısında Güneş Paneli

Fabrika Çatısında Güneş Paneli güneş enerjisi elektrik üretimi için, Çatıda güneş paneli kurulumu yapılması ile ilksel olarak fabrikanın elektrik ihtiyacı güneş enerjisinden karşılanmasıdır. İhtiyaç olması durumunda ikincil kaynak olarak elektrik şebekesinden elektrik kullanılmaktadır.

Fabrika Çatısında Güneş Paneli Ayrıca üretim fazlası elektrik, elektrik dağıtım kurumu ile yapılacak anlaşma sonrası elektrik dağıtım kurumuna satılabilir, elektrik satışı sonrası elektrik dağıtım kurumundan tahsil edilecek bedel işletme için ilave bir gelir kaynağı olabilmektedir.

Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi Nasıl Yapılır?

Fabrika Çatısında Güneş Paneli ile güneş enerjisi elektrik üretimi yapmak isteyen Fabrikalar aşağıdaki bilgiler ile birlikte bize başvurabilir.

Şarj Kontrol Cihazı + Solar Kablo
  • Aylık Elektrik Tüketimi ( Ocak – Aralık arası Aylık Elektrik Tüketimi Dökümü Kw ve TL bazında)
  • Fabrika Çatısı Bilgisi ( Çelik Konstürksiyon vs.)
  • Çatı Statiği
  • Çatı Alanı M2 ( Tercihen Güney Cephe)
  • Fabrika Trafo Kapasite Bilgileri

Bir sonraki bölümde fabrika çatısında elektrik üretimi için gereken malzeme listesini hazırlayacağız.

Fabrika Solar Panel Enerji Üretimi

Fabrika Solar Panel Enerji Üretimi nasıl yapılır, Maliyeti Nedir?

Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Fabrika çatılarında güneş enerjisi elektrik üretimi sistemi kurabilmek ve gerekli malzemeleri ve maliyeti hesaplaya bilmek için  bir önceki bölümde listelenen bilgiler doğrultusunda Fabrika Enerji Analizi ortaya çıkmaktadır.

Örnek Bir Fabrika Çatı üstü Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi Sistemi hazırlayalım

BağEvi Güneş Enerjisi

Bir önceki bölümde kurulum için gerekli bilgiler doğrultusunda Saatlik enerji ihtiyacımız 100 Kw olsun.

100 Kw Çatı Üstü Güneş Enerjisi Proje İçeriği
Solar PV Panel Polikristal 450 Watt235  Adet
50 KW On Grid İnverter2  Adet
Kontrol ve İzleme Sistemi ( Scada )1  Adet
Sabit Montaj Yapısı (Kostrüksiyon)1  Set
DC Kablolama1.000Metre
Toplama Panosu 1  Set
İşçilik1  Set
AC Kablolama300Metre

Yukarıda listelemesi yapılan ürünlerin yanı sıra çatı alanına Paratoner kurulumu yapılmasını önermekteyiz.

Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi için Fabrika Çatısı Kaç M2 Olmalıdır?

Fabrika Çatısında Güneş Paneli  güneş enerjisi elektrik üretimi kurabilmek için Fabrika Çatı alanı, güneş paneli ile elektrik üretim kapasitesini karşılayacak büyüklükte olmalıdır. Çünkü güneş panellerinin kaplayacağı alan, konstrüksiyon ağırlığı, çatı statiği vs. bunlar ın tümü fabrika çatısı ile ilgilidir.

Fabrika için güneş enerjisi elektrik üretimi maliyeti

Fabrika için güneş enerjisi elektrik üretimi kurulumu maliyeti nedir, kaç tl,

Bir önceki bölümdeki örneğimizde 100 kw Saatlik üretim için ihtiyaç duyulacak ürünleri listelemiştik. Peki 330 adet 320 Watt güneş paneli kaç m2 alan kaplayacak?

320 Watt Güneş Paneli Ebatları  195 cm x 100 cm x 4 cm dir. Yani 1 adet panel 2 m² alan kaplamaktadır.

330 Adet 320 Watt Güneş Paneli ise 330 adet x 2 m² = 660 m² alan kaplayacaktır. Ancak güneş panelleri ilerleyen dönemlerde bakımlarının yapılması, temizliklerinin yapılması veya arazılanan paneller ulaşılabilmesi için güneş panel montaj aşamasında boşluklar verilmektedir. Bu nedenle 100 Kw güneş enerjisi elektrik üretimi için çatı alanının 820 m² den az olmaması gerekmektedir.

Ayrıca fabrika çatısında güneş panelleri ve konstrüksiyon m² de yaklaşık 23 kg bir ağırlık oluşturacaktır.

Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi Maliyeti Nedir?

Fabrikalar için güneş enerjisi elektrik üretimi sistemi maliyeti bir önceki bölümlerde anlatıldığı üzere tesisin ihtiyacı olan güç miktarına göre ortaya çıkmaktadır.

Güneş Enerjisi Maliyetini Belirleyen Unsurlar

  • Güneş Paneli Seçimi ve Maliyeti ( A kalite, B Kalite)
  • On Grid İnverter Maliyeti
  • Çatı alanında kurulacak Konstrüksiyon Maliyeti
  • ENH Enerji Nakil Hattı Maliyeti
  • Kurulum Maliyeti
  • Sigorta Maliyeti

Dolayısı ile yukarıda sayılan maliyetler için bir rakam telaffuz etmek gerekirse Güneş enerjisi elektrik üretimi sistem maliyeti 1 Kw için  930 usd + kdv – 1.120 usd + Kdv civarında dır.

Yukarıdaki örneğimizde 100 Kw Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Sisteminin Maliyeti ise 103.000 usd + Kdv ile 112.000 Usd + Kdv civarında dır.

Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi enerji Satışı

Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi enerji Satışı kaç tl, maliyeti nedir

Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi ve Elektrik Satışı

Fabrika çatısında güneş enerjisi elektrik üretim sistemi kurmanız durumunda ilinizdeki elektrik dağıtım kurumu ile ( Gediz, Aydem, Limak, Boğaziçi, Başkent vs) bir anlaşma yapmanız koşulu ile üretim fazlası elektriği ilgili elektrik dağıtım kurumuna satabilirsiniz.

Fabrika Çatısında Güneş Paneli ile Elektrik dağıtım kurumu ile yapacağınız anlaşmaya göre ilgili kurum 10 yıl boyunca üretmiş olduğunuz enerjiyi alma garantisi bulunmaktadır.

Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi İzin Süreçleri

Ülkemizde Fabrika çatı alanlarında güneş paneli ile güneş enerjisi elektrik üretimi, Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği çerçevesinde yapılmaktadır. Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği genel olarak şahısların ya da tüzel kişilerin lisans alma zorunluluğu olmadan belli izin süreçlerini takip ederek sistem kurmalarına izin vermektedir.

Fabrikanız Çatı alanında Güneş Enerjisi ile Elektrik Üretimi için başlıca izin süreçleri aşağıdaki gibidir.

  • Bağlantı İzni Alınması (Çağrı Mektubu)
  • Elektrik Proje Hazırlanması ve Onaylatılması
  • Statik Proje Hazırlanması ve Onaylatılması
  • İlgili Belediye/OSB çatı uygunluk belgesi alınması
  • Tesis kurulumu sonrası kabul süreçlerinin tamamlanması

Power Enerji Uzman Mühendislik Ekibi proje izin süreçlerinizin tüm aşamalarında yanınızda yer alarak size çözüm sağlar.

g%C3%BCne%C5%9F paneli elektrik sistemleri fiyatlar%C4%B1

güneş paneli elektrik sistemleri fiyatları

Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi Amortisman Süresi

Güneş Enerjisi elektrik üretimi yatırımlarında güneş enerji sistemine yapılan tüm yatırımın maliyetini karşılama süresi yani amortisman süresi Enerji maliyetleri ve İllerin güneşlenme süreleri dikkate alındığında  7 – 7.5 yıl civarındadır.

Güneş enerjisi sistemlerine yapılan yatırım 25 yıl ekonomik ömre sahiptir ve yatırımın geri dönüşüm süresi 7.- 7.5 yıl civarındadır.

Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi Vergisel Boyutu

Güneş enerjisi elektrik üretimi sistemleri yatırımları Gelir Vergisi ve Kurumlar vergisi alanında işletmenin faaliyet gideri kapsamında olduğu için 10 Yıl Amortisman süresine göre giderleştirilebilmektedir.

Fabrikaların yapacakları güneş enerjisi yatırımları için katlandıkları tüm maliyetler vergi kanunları çerçevesinde gider yazılabilmekte ve verginin hesaplanmasında işletmenin faaliyet gideri olarak 10 yıl eşit taksitlerle maliyet gideri çerçevesinde vergiden düşülebilmektedir.

Örneğin, Önceki bölümlerde 100 kw Güneş Enerjisi Elektrik üretimi sistemi için 112.000 Usd + Kdv maliyet hesaplanmıştı.

112.000 Usd Yatırım İşletmenin Demirbaşlar hesabına kaydedilir. Her yıl 112.000 Usd / 10 Yıl = 11.200 Usd giderleştirilebilir.

112.000 Usd + Kdv de kdv tutarı olan 20.160 Usd ise Kdv kanuna göre İndirilecek Kdv olarak ilgili dönem Kdv Matrahında dikkate alınır.

Projeleriniz ile alakalı bizimle irtibata geçebilirsiniz.

POWER ENERJİ

info@powerenerji.com

Tel & Whatsapp: 0532 745 27 63

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir