Güneş Enerjisi Aküsü Jel Akü ile Sulu Akü Arasındaki Farklar

Güneş Enerjisi Elektrik Üretim sistemlerinde kullanlan aküler nelerdir,? Jel Akü tavsiyesi, Jel Akü ömrü nedir? Jel Akü garanti süresi nedir? Jel Aküler kaç yıl dayanır? Araba aküleri jel akü yerine kullanılabilir mi? Jel Akü Fiyatları Güneş enerji sistemlerinde kullanılan aküler nelerdir?

Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi Solar Enerji Paneli Aküsü Güneş Enerjisi Aküsü Jel Akü ile Sulu Akü Arasındaki Farklar

Paylaş

Güneş Enerjili Pompa

Güneş Enerjisi Elektrik üretim sistemlerinde güneş paneli Aküsü Jel Akü ile Sulu Akü Arasındaki Farklar nelerdir? Güneş enerji sistemlerinde kullanılan aküler, Güneş enerjisi için akü tavsiyesi, Güneş paneli ile araba aküsü kullanılır mi sulu aküler jel akülerin yerine kullanılabilir mi gibi sorular almaktayız.

jel akü nedir? Jel akünün içerisinde Enerji tutma kapasiteleri daha yüksek jel kıvamlı elektrolit bulunur. Bu sayede diğer aküler ile kıyaslandığında yüksek verimlidir. Ayrıca sıcaklığa ve titreşime karşı dirençlidirler.

Güneş Paneli Fiyatları  + Güneş Paneli Fiyatları

Bu nedenle genellikle denizcilik, rüzgâr enerjisi, güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarında tercih edilir.

Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi Solar Enerji Paneli Aküsü Güneş Enerjisi Aküsü Jel Akü ile Sulu Akü Arasındaki Farklar

Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi Solar Enerji Paneli Aküsü Güneş Enerjisi Aküsü Jel Akü ile Sulu Akü Arasındaki Farklar

Güneş Enerjisi Aküsü Jel Akü ile Sulu Akü Arasındaki Farklar

İçindekiler

Akü, elektrik enerjisini depolayıp ihtiyaç duyulduğunda kullanıma sunan bir enerji aracıdır. Saat pilleri, Cep telefonumuzun bataryası, otomobillerin aküleri bunlara örnektir. güneş enerjis sistemlerinde kullandığımız aküler gibi

Power Enerji Güneş Enerjili Sulama Sistemleri

Güneş Enerjisi elektrik üretim sistemlerinde güneş panellerince üretilen enerji, şarj kontrol cihazları ile akü grubunda depolanır. akülerdeki enerji, inverter ile 220 volta çevrilebilir. Bu sayede televizyon, buz dolabı gibi elektrikli aletleri çalıştırabiliriz.

Gün içerisinde güneş panelleri elektrik üretebileceği için akülerden sürekli enerji alabilirsiniz.  akşam saatlerinde güneş battıktan sonra ise tüm yük akülere binmektedir. Bu nedenle off grid güneş enerjisi sistemlerinde en kilit görev akülere düşmektedir.

Harika bir panel seçimi yapmış olabilirsiniz, çok verimli bir şarj kontrol cihazınız olabilir ancak doğru bir akü seçimi yapılmadıysa gündüzleri ürettiğiniz enerji akşam saatlerinde kullanımınızı sınırlar, enerjinizi çabucak bitirebilirsiniz.

İnverter Fiyatları + İnverter Fiyatları

İşte bu nedenle jel aküleri kullanıyoruz.

Aslında müşterilerimiz tarafından en çok muhatap olduğumuz sorulardan biri de güneş enerji sistemlerinde fiyatı daha ucuz olduğu için jel akü yerine araba aküsü kullanabilir miyiz? Bu sorunun cevabı hem evet. Hemde hayır. Evet çünkü paneller tarafından üretilen enerjiyi araba akülerine şarj edebilirsiniz ve kullanabilirsiniz.

Niçin hayır dediğimize beraber bakalım

Jel Akü Nedir?

Güneş Enerjisi Aküsü bahsedelim. Jel akünün içerisinde. Enerji tutma kapasiteleri daha yüksek jel kıvamlı elektrolit bulunur. Bu sayede diğer aküler ile kıyaslandığında Güneş Enerjisi Aküsü yüksek verimlidir. Ayrıca sıcaklığa ve titreşime karşı dirençlidirler.

Jel Akü Fiyatları + Jel Akü Fiyatları

Bu nedenle genellikle denizcilik, rüzgâr enerjisi, güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarında tercih edilir.

Jel Akülerin Kullanım Kapasitesi Nedir?

Jel aküler, diğer akülere kıyasla çok daha yüksek oranda kullanım kapasitesine sahiptir . Güneş Enerjisi Aküsü 100 amperlik bir sulu akünün kullanım kapasitesi %50 seviyesindeyken, aynı kapasitedeki jel akünün kullanım kapasitesi %80’ler seviyesindedir.

Jel Akü Videomuzu izlemenizi tavsiye ederiz.

Şarj Kontrol Cihazı + Solar Kablo

Bu nedenle sulu olanlara kıyasla çok daha yüksek bir kullanım kapasitesi vardır.

Jel aküler bağımsız tip akülerdir dolayısıyla jel akülere hiçbir suretle saf su ya da benzeri sıvılar ilave edilemez. Jel akü bugün pek çok alanda kullanılır. sıcaklıklarda, soğuk havada işlevini görmeye devam eder. Yanı sıra titreşim ve darbelere karşı da dayanıklıdır.

Jel akünün kullanım alanlarından birkaçı şunlardır; güneş enerjisi sistemleri, telekomünikasyon sistemleri, rü zgâr enerjisi sistemleri, denizcilik, tekne ya da karavan gibi taşıtlar, tekerlekli sandalyeler,

BağEvi Güneş Enerjisi

Derin Döngü – Deep cycle

Sürekli olarak şarj ve deşarj edilen aküler ise derin döngülü akü olarak sınıflandırılır. Deep cycle yani derin döngülü aküler tasarımı gereği her gün boşaltılıp tekrar doldurulur.

Zaten güneş enerjisi sisteminin mantığı da güne içerisinde paneller aküleri doldurur ve gerek gün içerisinde gerekse akşam saatlerinde Güneş Enerjisi Aküsü enerji kullanılır yani aküler deşarj olmuş olur. gündüz olunca tekrar aküler şarj olmaya başlar. Yani bu bir döngü dür.

Derin Döngülü Akü Ne Anlama Gelir?

Derin döngülü aküler devamlı olarak doldur-boşalt usulüyle çalışır. Akü her gün kapasitesinin %20 kadarlık bir kısmı deşarj olsa dahi güç kaybına uğramaz. Güneş Enerjisi Aküsü  tasarımı gereği her gün şarj edilmeye ihtiyaç duyar.

Güneş Enerjisi Aküsü Derin döngülü aküler solar akü olarak da adlandırılır. Pek çok yenilenebilir enerji sistemlerinde derin döngülü aküler kullanılarak elektrik enerjisi depolanır.

Jel Akülerin Ömrü Kaç Yıldır?

Güneş Enerjisi Aküsü Derin döngülü (Deep Cycle) akü ömrünü belirleyen en önemli etken cycle (saykıl) sayısıdır. Enerji sektöründe bağımsız araştırma yapan uzmanlar kaliteli bir deep cycle akünün cycle sayısın 1200 – 1500 cycle olması gerektiğini belirtmek isteriz.

Tse standartları gereği aküler için 2 Yıl garanti verilmektedir. Ancak bir akünün ekonomik ömrünü cycle değeri belirler. cycle değeri 1500 olan bir akü 1500 defa şarj edilebilir. Her gün şarj olup deşarj olacağını varsaymamız durumunda 1500 / 365 gün =4.10 yıl kullanım ömrüne sahip demek tir. Eğer akünün cycle değeri 900 olan bir akü 900/365 gün = 2.46 yıl

Jel Akü Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Yukarda anlattığımız cycle değerleri doğrultusunda derin döngülü akü alırken cycle değerlerine dikkat etmeniz cycle değerleri 1200 ve üzeri olan akü markalarını almanızı öneririz. Peki bu cycle değeri neden bu kadar önemli?

Herkesin anlayacağı dilde açıklama yapmak gerekirse normal şartlar altında 1 cycle 1 şarj a denk gelmektedir. Daha anlaşılır bir ifade kullanmak gerekirse 1200 cycle değerine sahip bir aküyü 1200 defa şarj edebilir yapılan bu 1200 şarj esnasında akü performansından hiçbir şey kaybetmeden kendini yenileyebilir.

Akü alırken akünün cycle değerini mutlaka sormalısınız. Çünkü aynı kapasiteye sahip iki farklı akü markasına ait akülerin cycle değerleri farklı olabilir bu nedenle bu farklılıktan dolayı da fiyatları da farklı olacaktır.

Aslında siz daha ucuza Güneş Enerjisi Aküsü jel akü aldığınızı düşünürken cycle değeri daha düşük akü almış olabilirsiniz.

  1. olarak dikkat edilmesi gereken husus jel akünün üretim tarihi ve rafta bekleme süresi dir. Enerji verimliliğin devamı için güncel tarihli aküleri kullanmanızı öneririz. Akünün üretildiği tarihten kullanılmaya başladığı tarih arası uzaması demek akünün enerji tutma kapasitesini düşüren etkenlerden biridir.

Jel Akülerin Bakımı Nasıl Yapılır?

Güneş Enerjisi Aküsü Jel akülerin bakımında yapılan en büyük yanlışlardan biri akü valflerinin zorlanarak açılmasıdır. Eğer akü valfleri zorlanırsa içerisinde bulunan gazların uzaklaşmasına neden olur ve akünün ömrünün azalmasına yol açar. Bunu kesinlikle yapmayın.

Sulu akülerin aksine jel akünün ekstra bir bakıma ihtiyacı yoktu. Jel akünün bakımında temel olarak dikkat edilmesi gereken şeylerden biri kutup başlarının temiz olmasıdır.

Belirli aralıklarla akünün elektrolit seviyesinin ölçülmesi de önemlidir. Özetle jel akülerin bakımı kolaydır ve uzun bir kullanım ömrüne sahiptir.

Son olarak şunu da yinelemekte fayda var; jel akü su ilavesi gerektirmez.

Aşırı soğuk ortamlarda ve aşırı sıcak ortamlarda akülerinizi muhafaza etmeyin. Oda sıcaklığı jel aküler için uygundur. Aşırı soğuk ortamlar jel kıvamın donmaz ancak jel formu bozulacağından dolayı akünün ömrü azalacaktır.

Özetle güneş enerjisi elektrik üretim sistemlerinde Güneş Enerjisi Aküsü

  • Döngü sayısını sağlayabilmeli yani her gün şarj edilip depolanmış enerji kullanılabilmeli
  • Akünün enerji tutma kapasitesi yüksek olmalı az önce bahsettik sulu akülerde bu oran %50, jel akülerde %80, Lityum aküler ile ilgili bir çalışma yapıyor bu oran %90 ların üzerine çıkması planlanıyor.
  • Eğer akünüz bu özelliğe sahipse jel aküler yerine kullanabilirsiniz.

POWER ENERJİ

Tel & Whatsapp: 0532 745 27 63 

info@powerenerji.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir