Bu yazımız Güneş Panelleri yatırımlarının karlılığı üzerine olacaktır. Güneş Enerjisi elektrik üretimi sistemleri, enerji alanındaki bir ihtiyacı gidermektedir. Dolayısı ile insanlığın enerjiye olan ihtiyacı devam ettikçe bu tür yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ihtiyaçta artacaktır.
Güneş enerjisi ile elektrik üretimi için kWh başına GES projelerinde 10.3 cent ödenmektedir. 10 kw ile sınırlı ev sistemleri için ödenen rakam ” elektrik tüketim rakamından yüksek olamaz” denilmektedir.
Dolayısı ile ev çatılarında güneş enerjisinden elektrik üretimi için ödenecek rakam elektrik tüketiminde faturaya yansıtılan tüketim bedelini aşamayacaktır.
165 watt, 250 watt, 265 watt, 270 watt,275 watt,280watt,300 watt,310 watt,güneş paneli fiyatları
Ges projeleri amortisman süreleri Türkiye şartlarında 6.8 – 7,5 yıl civarlarındadır. Ev tipi güneş enerji sistemlerinde amortisman süresi 8 yıl civarında olmaktadır.
Güneş Paneli Nedir Nasıl Çalışır
Güneş Paneli, güneş paneli üzerinde yer alan silikon hücreleri sayesinde üstüne düşen güneş “ışınlarını” elektrik enerjisine çevirmektedir. Güneş panelleri modüler yapıya sahiptirler.
Güneş Panel yüzey alanına düşen güneş “ışınımı” her bir silikon hücre içinde elektrik enerjisine dönüştürülür, her bir güneş panel hücresi bir sonraki güneş paneli hücresine bağlı olduğu için üretilen enerji katlanarak artmaktadır. Dolayısı ile bir güneş paneli verimi kaç adet hücre barındırdığına, hücrelerin verimine bağlıdır.
Güneş paneli üstüne güneş ışınım güneş paneli içerisinde doğru akım (DC) meydana gelmeye başlar. Dolayısı ile güneş panelleri Doğru akım ( DC ) enerji üretirler.
çatı üstü güneş enerji sistemleri 3kw 5 kw 10 kw
Güneş Panelleri nasıl çalışır? Güneş panelleri içerisinde yer alan Yarı iletken silikonlar ve güneş ışınlarının karşılıklı etkileşimi sonucu artı ve eksi yükler arasında bir voltaj meydana gelir.
Doğru akım (DC) özelliğine sahip birçok güneş hücresi ( güneş pili) bir araya gelerek yüksek verim ile enerji üretebilen güneş panelleri üretilir.
Güneş Panel sistemleri DC enerji ürettiklerinden dolayı DC elektrik enerjisi elektronik cihazlarda kullanılması için AC elektrik enerjisine dönüştürülür. Bu sayede güneş panelleri evde, iş yerlerinde, fabrikalarda kısacası elektrikli aletlerin çalışacağı her alanda kullanılabilir.
Güneş paneli bağlantısı, güneş panellerinin kullanılacağı amaca göre bağlantısı yapılır. Güneş panelleri seri bağlama, güneş panelleri paralel bağlama.
Güneş Paneli Kurulumu
Güneş paneli bağlantısı, güneş panellerinin kullanılacağı amaca göre bağlantısı yapılır. Güneş panelleri seri bağlama, güneş panelleri paralel bağlama gibi. Güneş Paneli kurulumu yapılırken amaca göre çeşitli ekipmana ihtiyaç vardır.
Off Grid Sistem Kurulumu = Off grid Güneş Enerji Sistemlerinde Güneş panelleri, şarj kontrol üniteleri, jel aküler (100 ah, 150 ah,200 ah jel akü) ve tam sinus akıllı inverter kullanılır. Güneş panellerinin ürettiği elektrik tam sinus akıllı inverter aracılığı ile akü gruplarına depolanır ve depolanmış enerji 220 volta çevrilerek kullanılabilir.
Gece kullanımları akülere depolanmış elektrikten kullanılacaktır. Bu kullanıma örnek Bağ evleri güneş enerjisi, karavanlar için güneş enerjisi, yazlık evler için güneş enerjisi, tekneler için güneş enerjisi
On Grid Sistem Kurulumu = On grid Güneş Enerji Sistemlerinde Güneş panelleri, on grid inverter kullanılır. Güneş panellerinin ürettiği elektrik on grid inverter aracılığı anlık 220 volt veya 380 volta çevrilerek kullanılabilir. Bu sistemde aküler bulunmaz.
Bu yazımızda güneş paneli fiyatları hakkında olacaktır. Güneş paneli fiyatları niye arttı ? Döviz kurundaki hareketlenme güneş paneli fiyatları nıda hareketlendirdi. Güneş paneli ile elektrik üretimi konusunda araştırma yapanlar maliyetlerin yükseldiğini fark ettiler.
Güneş Paneli Fiyatları Niye Arttı?
İçindekiler
Bundan 1 ay öncesine kadar piyasada 1.sınıf ürün olan 270 watt güneş paneli 760 tl – 840 tl arasında bulmak mümkündü. Ancak ne olduysa son bir aylık dönemde panel fiyatları sürekli arttı. Bunun altında yatan en önemli sebep dolar kurunda meydana gelen artışlardır.
Güneş Paneli Fiyatı Hesaplama
Güneş Paneli Fiyatı: Güneş Paneli Watt Değeri x Kdv x İskonto x Döviz Kuru
1.5 Ay önceki Maliyet (usd 4,84 ):270 Watt x 1.18 KDV x 0,48 İskonto x 4,84 Usd =740.17 TL
Güncel Maliyet (usd 6,60 ): 270 Watt x 1.18 KDV x 0,48 İskonto x 6,60 Usd =1.009,32 TL
Türkiye’de 41 adet güneş paneli üreticisi mevcuttur. Ancak güneş panel hücreleri henüz ülkemizde üretilmemektedir. Bu yüzden güneş panel hücreleri yurt dışından ithal edildiği için güneş panel maliyeti usd bazında olmaktadır. Dolar bazında kur değeri yükselmesi demek güneş paneli maliyetini de arttırmaktadır.
Güneş Paneli Nedir ?
Dünyaya düşen güneş ışığının enerji miktarı, günümüzde kullandığımız dünya enerji miktarının tam 10 bin katıdır. Bu yüzden insanoğlu enerji ihtiyacını karşılamak için dünyaya gelen güneş ışınlarının sadece 0,01’ini verimli kullanması yeterlidir.
Güneş panelleri de, dünyaya gelen güneş ışıklarını elektriğe çevirirler. Güneş paneli üzerine gelen güneş ışığını emmeye yarayan solar hücrelerden oluşur, bu hücrelerin birleşmesi ile Güneş Paneli oluşur. Bir güneş panelinin verimi, kullanıldığı hücrenin güneş ışığını elektriğe dönüştürme oranı ile belirlenir.
Polikristal Güneş Paneli Nedir ? Polikristal Güneş Paneli Özellikleri Polikristal Güneş Paneli Fiyatları
Polikristal güneş panelleri paneller , monokristal güneş panellerine göre potada çekme prosesi işlemi gerektirmediğinden daha uygun maliyetlidir. Polikristal güneş panellerinde silikon ham haldeyken eritilir ve kare hücre haline getirilir. Böylece polikristal solar hücre yapılı güneş panelinin üretim maliyeti, monokristal hücre yapısına göre daha uygundur.
Polikristal güneş panelleri, düşük maliyetli olduğundan daha yaygın üretime sahiptir. Fakat polikristal güneş panellerinin verimliliği, monokristal ile kıyaslandığında daha düşüktür. Polikristal güneş panellerinin verimliliği genellikle %14-%19 oranındadır.
Monokristal Güneş Paneli Nedir? Monokristal Güneş Paneli Özellikleri ? Monokristal Güneş Paneli Fiyatları
Yukarıda polikristal güneş panellerini anlatırken değindiğimiz gibi monokristal güneş panelleri, yüksek dereceli silikondan yapılmıştır ve bundan dolayı monokristal yapılı paneller yüksek verimlilikle çalışırlar. Monokristal güneş panellerinde performans oranları %15-%24 oranındadır.
Monokristal güneş panelleri daha verimli olduğundan sıklıkla uzay istasyonlarında, uydularda da ve ileri teknoloji ürünlerinde kullanılır. Monokristal solar panelin en büyük dezavantajı daha pahalı olmasıdır.
Esnek Güneş Paneli Nedir? Esnek Güneş Paneli Özellikleri Esnek Güneş Paneli Fiyatları
Mevcut güneş panellerine göre daha hafif ve esnek bir malzemeden yapılan solar panellerdir. Genellikle tekne, marin, elektrikli bisiklet gibi tasarımı önemli alanlarda kullanılan bir ürün olup, eğimli çatılar içinde önemli bir avantaj sağlamaktadır.
Sıradan güneş panellerinin eğimli çatıya montajının zor olduğu projelerde, çatının izolasyonuna hasar vermeden montajı yapılabilir. Esnek Güneş Panelleri hafif olduğu için seyyar elektrik ihtiyacı olduğunda kolaylıkla taşınabilir. Gelecekte her binada yaygın olarak kullanılması beklenen esnek güneş panelleri, yüzey kaplamada bile diğer panellere göre büyük avantaj sağlar.
Esnek Solar Paneller
askeri sistemlerde,
yatlarda,
teknelerde,
doğa gezilerinde,
kamplarda kullanılabilir ve taşınabilir.