Güneş Enerjisinden Elektrik üretimi, güneş paneli yani solar panel kullanılarak güneş ışınımında yer alan Fotonlar / Enerji Torbacıklarında yer alan enerjinin elektrik enerjisine dönüştürülmesidir. Güneş Enerjisi Türkiye için yeni yeni palazlanan yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim sistemidir.
Son yapılan elektrik zamları nedeniyle yüksek gelen elektrik faturaları tüketiciler üzerinde büyük bir yük oluşturuyor. Gerek evsel kullanımlar gerekse fabrika ve iş yerleri için elektrik maliyetlerinin yükselmesi tüketicileri farklı çözüm arayışlarına yöneltti.
Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi Nasıl yapılır, maliyeti nedir, Fiyatı Nedir?
Bu yazımızda Tüm detayları ile güneş enerji üretimi hakkında bilgiler paylaşacağız. Yazımızı oluşturabilmek için 1 günümüzü ayırdık. Sizden isteğimiz 5.5 dk vakit ayırarak yazımızı okumanızla bu yazımızı okumanız olacaktır.
Güneş Enerjisinden Elektrik Nasıl Üretilir?
İçindekiler
Güneş Enerjisinden Elektrik üretimi, Güneş ışığında yer alan Fotonların panel yüzey alanına düşmesi ile panel hücrelerinde meydana getirdiği elektriksel akımların, her bir hücreden bir sonraki hücreye aktarılması ile elektrik enerjisi üretilir.
Güneş Panelinde Verimlilik; Güneş Panel yüzey alanınına düşen ışınımın % yüzde olarak ne kadarının elektrik enerjisine dönüştürülebildiğini ifade eder.
Fabrika için güneş enerjisi elektrik üretimi kurulumu maliyeti nedir, kaç tl,
Monokristal Güneş Paneli Verimliliği:
Monokristal paneller en verimli panelleri dir. Panel yüzey alanına düşen ışınımın % 24 elektrik enerjisine dönüştürülebilmektedir.
Polikristal Güneş Paneli Verimliliği:
Polikristal panel, monokristal panele göre daha az verimlidir.. Panel yüzey alanına düşen ışınımın % 19 elektrik enerjisine dönüştürülebilmektedir.
Güneş Panelleri Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
- Ülkemizde en verimli panel Monokristal Panel dir.
Bu sorunun cevabı hem evet, Hemde Hayır. Çünkü güneş paneli hakkında birazdaha bilgiye ihtiyacımız var şöyle ki;
Güneş Paneli çalışma sıcaklığı -40 derece ile + 85 derece arasıdır. Solar panel verimliliği +25 derece laboratuvar ortamında ölçümlere göre yapılmaktadır. Ancak gerçek kullanımlarda panel çalışma sıcaklığı +55 derecelere kadar yükselmektedir.
Ülkemiz orta kuşakta yer aldığı için yaz ayları sıcaklık ortalamaları çok yüksektir. Ayrıca monokristal panel hücreleri siyah renkli olduğu için güneş ısısını emer ve panel çalışma sıcaklığı çok yükselir. Panel çalışma sıcaklığı çok yükseldiğinde panelin verimi düşer.
güneş paneli fiyatları https://satis.powerenerji.com/Gunes-Paneli-Fiyati
Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda diyebiliriz ki Monokristal paneller Türkiye gibi sıcak ülkelerde çok verimli değildir.
Güneş Enerjisinden Elektrik
Son bir bilgi daha Türkiye’de kurulu güneş enerji santrallerinde kullanılan güneş panelleri bilinenin aksine monokristal paneller ile değil polikristal güneş panelleri ile kurulmuştur. Hatta bu güneş enerji santrallerinde polikristal güneş paneli kullanım oranı %96 dır.
Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi Kullanım Alanları Nelerdir?
Güneş Paneli ile Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi farklı alanlarda kullanılmaktadır. Bu nedenle güneş enerjisi kullanım alanları şöyledir.
Akülü (Bataryalı) Off Grid Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi
Şebeke Uyumlu Çatı Üstü Güneş Enerji Sistemi ( On Grid )
Ges; Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Santralleri ( Enerji Tarlaları)
Güneş Enerjili Tarımsal Sulama Sistemleri
Güneş Enerjili Tabela Aydınlatma Sistemleri
Güneş Enerjili Kamera Güvenlik Sistemleri
Güneş Enerjili Trafik Uyarı Levhaları
Akülü (Bataryalı) Off Grid Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi
Off Grid yani Akülü (Bataryalı) Güneş Enerji Sistemleri; Güneş Paneli, İnverter, Şarj Kontrol Ünitesi ve Batarya (Akü) den oluşur. Bu sistemlerin çalışma mantığı şöyledir.
Güneş Paneli enerji üretir, üretilen enerji şarj kontrol ünitesi ile batarya grubuna şarj edilir. Depolanmış Enerji İnverter ile 220 Volta çevrilerek elektrikli aletlerin çalıştırılması sağlanır.
jel akü güneş paneli aküsü fiyatı akü seçimi hesabı
Off Grid Akülü Solar Enerji Sistemlerde Kullanılan Ürünler Nelerdir?
Güneş Paneli
Akü (Batarya)
İnverter
Şarj Kontrol Ünitesi
Solar Kablo ve Konnectörler
Off Grid Akülü Sistemler Nerelerde Kullanılır
Off Grid yani Akülü Güneş Enerjisinden Elektrik Üretim Sistemleri hiç elektrik olmayan yerlerde tercih edilir. Batarya grubuna üretilen enerjinin depolanması nedeniyle güce elektrik kullanımı bataryalara depolanmış enerji üzerinden yapılmaktadır.
Off Grid Akülü Solar Enerji Sistemleri Kullanım Alanları Nelerdir?
Bağ Evleri
Yayla Evleri
Dağ Evleri
Karavanlar
Tekneler
Kulübeler
Çoban Evleri
Avcı Kulübeleri
Arıcılar
Kamp Alanları
Şebeke Uyumlu Çatı Üstü Güneş Enerji Sistemi ( On Grid )
Şebeke Uyumlu yani On Grid Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi sistemlerinde “Akü” kullanılmaz. Bu nedenle üretilen enerji / elektrik ya doğrudan kullanılır yada elektrik dağıtım kurumu ile anlaşma yapılması durumunda şebekeye verilebilir.
2018 Yılı itibari ile Ülkemizde Şebeke uyumlu güneş enerjisinden elektrik üretim sistemleri kurulumuna onay verilmiştir. Artık evler, apartman ortak kullanımı, iş yerleri vs. çatı alanlarında ürettikleri enerjiyi anlık kullanabilecekler, üretim fazlası elektriği anlaşma yapmaları durumunda elektrik dağıtım kurumuna verebilecekler dir.
Ev için güneş enerjisi elektrik üretimi maliyeti, fiyatı hakkında bilgi
Evler için maxsimum 10 Kw Çatı üstü güneş enerjisi sistemi kurulabilir. Elektrik dağıtım kurumu ile anlaşma yapılması durumunda 10 yıl boyunca üretim fazlası elektriği elektrik dağıtım kurumuna satabilirsiniz.
Ticari bir işlem olmasına rağmen elektrik satışından KDV ve Gelir vergisi muhafiyeti olduğundan bu vergileri ödemeyeceksiniz.
Elektrik tüketimi ve elektrik faturası (TL) dikkate alınarak eviniz için 3 kw, 5 kw, 7.5 kw ve 10 kw sistem kurmanız mümkündür.
İş yerleri ve fabrikalar için 10 kw sınırlaması yoktur. Fabrikalar elektrik tüketimi ve çatı alanları dikkate alınarak yasal sınırları içinde istedikleri kadar büyüklükte sistem kurabilirler.
Çatı Üstü Güneş Enerji Sistemlerinde Kullanılan Ürünler Nelerdir?
Güneş Panelleri
On Grid İnverter
Çiftyönlü Elektrik Sayacı
Takip Sistemi
Konstrüksiyon
Solar Kablo ve Konnectör
Çatı Üstü Güneş Enerji Sistemleri Kullanım Alanları Nelerdir?
Çatı üstü güneş enerjisi sistemleri çatı alanları dikkate alınarak aşağıdaki alanlarda kurulabilir.
Evler
Apartman Ortak Kullanımı
Fabrikalar
İş Yerleri
Okullar
Hastaneler
Avmler
Kamu Kurumları
Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Maliyeti
Güneş paneli enerji üretimi maliyetleri projelere göre değişmektedir. Bu nedenle On Grid Güneş Enerjisinden Elektrik Üretim Projeleri Maliyetleri şöyledir.
- 1 Kw Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Maliyeti : 1.100 Usd + Kdv
- 5 Kw Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Maliyeti : 5.300 Usd + Kdv
- 10 Kw Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Maliyeti : 11.200 Usd + Kdv
- 50 Kw Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Maliyeti : 49.870 Usd + Kdv
- 100 Kw Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Maliyeti : 96.310 Usd + Kdv
Ges; Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Santralleri ( Enerji Tarlaları)
Ges yani Güneş Enerjisi Santralleri; Ticari amaçla arazi üzerine kurulu güneş panelleri ile elektrik üretimi yapılması ve üretilen elektriğin satılması amacıyla yapılan enerji yatırımları dır.
Türkiye, güneşlenme potansiyeli bakımından bir çok Avrupa ülkesinden daha verimli sahalara sahiptir. Böylece yapılan güneş enerjisinden elektrik üretimi yatırımları amortisman süresi ülkemizde daha kısadır.
turkiye-illere-gore-gunes-enerjisi-potansiyeli-haritasi
Yukarıdaki haritada Türkiye’nin ve illerin güneşlenme Potansiyeli Haritasını görüyorsunuz. Kuzeyden güneye doğru inildikçe güneşlenme potansiyelinin daha yüksek olduğunu görebilirsiniz.
Güneş enerjisinden elektrik ÜRETİMİ Güneşlenme Potansiyeli Haritasında görebileceğiniz üzere en verimli alanlar Koyu Kırmızı renk ile renklendirilmiş coğrafyalardır.
Ülkemizde güneşleme potansiyeli bakımından en verimli yerler; Konya, Karaman, Burdur, Antalya, Muğla, Van illeri dir.
Güneş Enerjili Tarımsal Sulama Sistemleri
Güneş Enerjili Sulama Sistemleri; Tarımsal Sulama pompalarını Güneş panellerinin ürettiği enerji ile çalıştırılmasıdır. Sulama pompalarının ihtiyacı olan elektrik güneş panelleri ile üretilir ve gün içinde sabah 08.00 ile akşam 18.00 arası pompalar bu şekilde solar paneller ile çalıştırılır.
Son zamlardan sonra yüksek gelmeye başlayan elektrik faturaları tarımsal sulamada elektrik maliyetleri inanılmaz derece arttırdı. Bu nedenle üreticiler daha az maliyetli olduğu ve 25 yıl ekonomik ömre sahip olduğu için güneş enerjisinden elektrik üretim sistemlerini kurmaya başladılar.
1Hp (Beygir) pompalar ile 150 Hp ye kadar tüm pompalar güneş enerjili sulama sistemi ile çalıştırılmaktadır. Güneş Enerjili Sulama Pompası Dalgıç Pompa Güçleri şu şekildedir. 0.75 kw ( 1 Hp ), 1.1 kw ( 1.5 hP,) 1.5 kw ( 2 Hp ) 2.2 kw ( 3 Hp ), 3 kw ( 4 Hp), 4 kw , 5.5 kw ( 7.5 Hp ) , 7.5 kw (10 Hp), 11 kw, 15 kw ( 20 Hp), 18 kw ( 24 Hp ), 22.5 Kw ( 30 Hp ), 30 Kw ( 40 Hp ), 37 kw ( 50 Hp ), 45 kw ( 60 Hp ) , 55 kw ( 75 Hp ), 75 kw ( 100 Hp )
Güneş Enerjili Sulama Sistemi Faydaları
– Sadece Kurulum Maliyeti vardır. Extra bir bakım maliyeti yoktur. Mazot maliyeti ve Elektrik faturası gibi sürekli sürekli maliyet çıkarmaz.
– Doğru ürünler ile iyi bir sistem kurmanız durumunda 25 Yıl Ekonomik Ömre Sahiptir.
– Türkiye iklimi ve enerji maliyetleri dikkate alındığında yatırım maliyetini 4,5 – 5 yılda çıkarmaktadır. Sistem maliyetini 5 yılda amorti eder.
– Sulama Dönemleri olan Nisan – Eylül Ayları arasında her gün kullanabilirsiniz. Sistemlerimiz, bulutlu havalarda dahi çalışmaktadır.
– Türkiye Coğrafi şartları düşünüldüğünde Günlük Kesintisiz olarak 9 saat kullanabilirsiniz.
– Mevcutta bir pompanız var ise başka bir işleme/maliyete gerek olmaksızın güneş enerjili sulama sistemine dönüştürülebilir.
– Güneş Enerjili Sulama Sistemleri Kurulumunda kullanılan Güneş Panelleri için 10 Yıl Verimlilik Garantisi Veriyoruz. Ayrıca Kurulumunu yaptığımız sistemler için 2 YIL Servis Garantisi Sunuyoruz.
– Sürekli artan akaryakıt maliyetleri ve yüksek gelen elektrik faturaları göz önüne alındığında neden daha fazla para harcayasınız ki?
Ayrıntılı bilgiler için bizi arayabilirsiniz.
POWER ENERJİ
info@powerenerji.com
Tel & Whatsapp: 0532 745 27 63