Güneş Paneli Hakkında 7 Bilgi

Güneş Paneli hakkında bilgi bulabileceğiniz yazımızda Güneş Paneli nedir?, güneş paneli nasıl çalışır?,güneş paneli açık devre gerilimi,güneş paneli kısa devre akımı,güneş enerjisi hesaplama formülleri,güneş paneli çıkış gerilimi hakkında bilgi bulabilirsiniz.

gunes paneli hakkinda bilgi

Paylaş

Güneş Enerjili Pompa

Bu yazımızda Yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alan güneş enerjisinden elektrik üretimi sistemlerinde kullanılan güneş paneli hakkında bilgi verilecektir. Güneş Paneli nedir?, güneş paneli nasıl çalışır?, güneş paneli açık devre gerilimi, güneş paneli kısa devre akımı, güneş enerjisi hesaplama formülleri, güneş paneli çıkış gerilimi hakkında doyurucu bilgiler bulabileceksiniz.

Güneş Panelleri farklı isimlerle de bilinmektedir. Güneş panelinin diğer isimleri ise şunlardır;

Güneş Paneli Fiyatları  + Güneş Paneli Fiyatları
  • Solar panel,
  • Solar modül,
  • Solar module,
  • Güneş modülü,
  • Güneş module,
  • Fotovoltaik panel,
  • Fotovoltaik modül,
  • Photovoltaic module, v.b.. isimler ile bilinir.
Güneş Paneli Fiyatları 150 165 200 250 265 270 2750 280 300 310 Watt

Güneş Paneli Fiyatları 150 165 200 250 265 270 2750 280 300 310 Watt

Güneş Paneli Nedir Nasıl Çalışır

İçindekiler

Güneş Paneli, silikon hücreleri sayesinde üstüne düşen güneş ışınlarının direkt olarak elektrik enerjisine çevirmektedir. Güneş modelleri modüler yapıya sahiptirler. Seri ve ya paralel olarak bağlanabilme özelliğine sahip olan güneş paneli tüm mevsimlerde en ideal sarj alınımına olanak sağlamaktadır.

Aşağıda çok sayıda güneş pili veya güneş hücresi seri bağlanarak 3 Volt gücünde bir güneş paneli elde edilmiş.

Power Enerji Güneş Enerjili Sulama Sistemleri

 

Yukarıda ki sistemde gördüğünüz gibi 1 adet güneş pili 0,5 V ve 6 adet güneş pilinin seri bağlanması ile 6×0,5 V= 3V gücünde 1 adet güneş paneli elde ediliyor. Aslında sizlerde güneş pillerini bir birine bağlayarak kendi güneş panelinizi kendiniz yapabilirsiniz.

Güneş Paneli Hakkında Bilgi

Güneş Paneli hakkında detaylarını dikkatlice okuyunuz

İnverter Fiyatları + İnverter Fiyatları

Güneş Panelinin Etiketinde Yazan Teknik Terimlerin Anlamı Nedir?

165 watt, 250 watt, 265 watt, 270 watt,275 watt,280watt,300 watt,310 watt,güneş paneli fiyatları

165 watt, 250 watt, 265 watt, 270 watt,275 watt,280watt,300 watt,310 watt,güneş paneli fiyatları

Piyasadan bir solar güneş paneli aldığınız zaman arka kısımda ki etiketine bakarsanız bazı teknik terimler görürsünüz. Peki bunların anlamı nedir?

Güneş panelleri standart test koşullarında test edilerek bazı değerler elde edilir. Bu değerler güneş panelinin kalitesini belirler. Tüm güneş panelleri 25 C sıcaklık ve 1000 w/m2 ışık radyasyonunda test edilir. Bu test neticesinde, aşağıda tanımını yaptığımız değerler elde edilir.

Örnek   285 WATT POLİKRİSTAL Güneş Panelini inceleyelim

Teknik Özellikler

Jel Akü Fiyatları + Jel Akü Fiyatları
  • Güç Pmax                    285W
  • Hücre Sayısı                 60
  • Max.Güç Voltaj Vmp      31,2V
  • Max.Akım Imp               8.65A
  • Aç ık Devre Voltaj Voc    38.6V
  • Kısa Devre Akımı Isc      9.06A
  • Max.Sistem Gerilimi       DC1000V
  • Net Ağırlık                     19,5 Kg
  • Boyutlar(w*d*h)           1648*995*35 mm
  • Bağlatı Kutusu               IP65

Güneş Paneli hakkında bilgi almak istediğinizde bu değerlere mutlaka bakınız.

Güneş Paneli Hakkında

1. V-I Karakteristiği

Yukarıda ki gibi bir grafik çizersek, bu grafik bize güneş panelinin V-I karakteristiğini verecektir. X ekseni voltaj, Y ekseni ise akım değerleri yazılır.

2. Short Circuit Current (Kısa Devre Akımı)

Standart test koşullarında, güneş panelinin pozitif ve negatif terminalleri arasında kısa devre olur. Güneş modülü tarafından iletilen bu akım’a da kısa devre akımı denir. Kısa devre akımı aşağıda ki formülde de göründüğü gibi güneş pili (güneş hücresi) teknolojisi, yapısı ve birim alana bağlıdır.

Şarj Kontrol Cihazı + Solar Kablo

3. Open Circuit Voltage (Açık Devre Voltajı) (Voc)

güneş paneli hakkında Voc; Standart test koşulları altında güneş panelinin terminallerinin bir yüke bağlı olmadığı anda, güneş panelinin çıkış voltajına denir. Voc seviyesi ne kadar fazla ise o değer güneş panelinin kalitesinin iyi olduğu anlamına gelir. Ayrıca, Voc (açık devre voltajı) güneş panelinin çalışma sıcaklığına bağlıdır.

4. Maximum Power Point (Pm / Wp) (Maksimum Güç Noktası)

Standart test koşullarında bir güneş panelinin taşıdığı maksimum güç miktarıdır. Aynı boyutlarda farklı güneş panellerinden birisinin maksimum güç noktası ne kadar fazla ise o kadar iyi ve kalitelidir. Maksimum güç noktasının diğer ismi ise maksimum tepe noktasıdır ve Wm veya Wp olarak gösterilir. güneş paneli hakkında bilgi.

5. Fill Factor (Güneş Panelinin Doldurma Faktörü)

Güneş panelinin doldurma faktörü maksimum gücün (Pm), açık devre voltajı (Voc) ve kısa devre akımına (Isc) oranı ile ifade edilir.

BağEvi Güneş Enerjisi

6. Güneş Paneli Verimliliği

Güneş paneli verimliliği, standart test koşullarında maksimum gücün (Pm), giriş gücüne oranı ile ifade edilir. Güneş panelinin giriş gücü 1000 watt/m2 (güneş radyasyonu değeri) olarak kabul edilir.

7. Güneş Pili Sayısı

Güneş panelindeki güneş pili sayısı güneş panelinden elde edilmek istenen güce göre değişir. 1980’ler de güneş panelleri 12 V’luk bataryaları şarj etmek için üretilirdi. Ancak, 12 V’luk bir bataryayı şarj etmek için güneş panelinin 12 V’tan daha yüksek bir çıkış voltajına sahip olması gerekir. Bu yüzden günümüzde (Vm) 15 V’luk çıkış değerine sahip güneş panelleri standart halini almıştır. 15 V’u elde etmek için kullanılan güneş pili sayısı ise açık devre voltajına (Voc) bağlıdır. Aşağıda sırasıyla farklı teknolojiler ile üretilen güneş pillerinin açık devre voltajlarını (Voc) göstermektedir.

  • Monokristal Silikon Güneş Pili – Voc: 0.55 to 0.68 V
  • Polykristal Silikon Güneş Pili – Voc: 0.55 to 0.65 V
  • Amorphous Silikon Güneş Pili – Voc: 0.7 to 1.1 V
  • Cadmium Telluride Güneş Pili – Voc: 0.8 to 1.0 V
  • Copper Indium Gallium Selenide Güneş Pili – Voc: 0.5 to 0.7 V
  • Gallium Indium Phosphide/ Gallium Arsenide / Gallium Güneş Pili – Voc: 1 to 2.5 V

Güneş Paneli Çeşitleri Nelerdir?

Piyasada çok sayıda güneş enerjisi paneli bulunmaktadır. Başlıca güneş paneli çeşitleri şunlardır;

Güneş Paneli Çeşitleri Nelerdir?

Bu bölümde güneş paneli ( solar enerji paneli) çeşitleri hakkında bilgiler paylaşıyoruz. Monokristal, polikristal, esnek güneş paneli gibi.

Solar güneş Enerji Panel Fiyatı

güneş paneli hakkında

Solar Enerji Panel Fiyatı

Monokristal Panel :

Monokirstal Güneş Paneli Nedir? Monokristal saf silikondan üretilen güneş hücreleri, aynı zamanda tek-kristal silisyum olarak adlandırılan, kolayca tanınabilir bir dış bir görünüme sahiptir. Monokristal hücreler siyaha yakın koyu renklidir. En verimli panel türüdür.

Polikristal Panel:

Polikristal Güneş Paneli Nedir? Polikristal silikondan üretilen hücreler, aynı zamanda çoklu-kristal silisyum olarak adlandırılır. Dikdörtgen hücrelerden oluşur, Polikristal hücre renkleri mavidir. Verimli panellerdir. Türkiye Ges sahalarında polikistal ürünler tercih edilmektedir.

Esnek Panel:

Esnek Güneş Paneli Nedir? İşlevi gereği esnek alanlarda elektrik üretimi için üretilen panellerdir. Daha çok karavan, tekne, yat, kotra gibi araçlarda kullanılır. Verimliliği nispeten düşük tür.

Yarı Esnek :

Yarı Esnek Güneş Paneli Nedir? Tam esnekliğe sahip olmasa da belirli bir derece esnekliğe sahip olan panellere verilen addır. Düşük verimlidir.

İnce Film Güneş Paneli:

İnce Film Güneş Paneli Nedir? Hafif yapısı ve kolay montaj olabilmesi nedeniyle bu ürün tercih edilir. Çok verimli değildir. Bu paneller için daha fazla alana ihtiyaç vardır. Bu ürün verimlilik bakımından orta sekmente yer alır.

Saydam Güneş Paneli:

Saydam Güneş Paneli Nedir?; Şeffaf yani ışığı arka tarafa geçirmesi nedeniyle bina yüzeylerinde, ve bina camları için üretien paneller dir.

Güneş Paneli Kiremiti:

Güneş Paneli Kiremiti ( Solar Tiles) Nedir? Bina çatılarında hem binayı dış etkenlerden korumak hem de kiremit üzerinde yer alan hücreler ile elektrik üretmek için kullanılan ürün dür. Arge aşamasında olan Güneş Paneli fiyatı oldukça yüksekti.

HalfCut (Half-Cut) Güneş Paneli:

HalfCut Güneş Paneli Nedir? Standart Solar Panel hücreyi ikiye kesilmesi ile elde edilen ve verimliliği amaçlayan panel çeşidi dir.

Perc Hücre Solar Panel:

Perc Hücre Güneş Paneli Nedir? Perch hücre güneş panellerinin amacı, güneş ışınımından maxsimum yararlanmak ve elektrik enerjisine dönüştürmek için geliştirilen hücre verimlilik arttırma teknolojisidir.

Güneş Panel Verimliliği Nedir?

Güneş Paneli verimliliği Nedir? Verimlilik, güneş panel yüzey alanına düşen ışınımın % yüzde olarak ne kadarının elektrik enerjisine dönüştürüleceği ile alakalıdır. Örneğin Bu oran Polikristal için % 18, monokristal için %24 seviyelerindedir.

POWER ENERJİ

info@powerenerji.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir