İnvertör (İnverter) Nedir? Solar Panel Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi

İnverter (İnvertör) nedir, Ne işe yarar, nerelerde kullanılır. Solar panel güneş enerjisi elektrik üretimi sistemlerinde kullanılan tam sinus, modifiye, on grid, mikro inverter ne demektir.

İnverter invertör nedir ne işe yarar nerelerde kullanılır tam solar gunes paneli gunes enerjisi elektrik üretimi sinus modifiye on grid

Paylaş

Güneş Enerjili Pompa

İnvertör (İnverter) Nedir? Solar Panel Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi invertörü nerelerde kullanılır? Off grid inverter, on grid inverter, solar pompa sürücü invertörü ne işe yarar? Solar enerji sistemlerinde kullanılan inverterlerin genel özellikleri nelerdir?

İnvertör (İnverter) Nedir? Elektriksel bir güç dönüştürme elemanı olarak bilinen invertör, güç dönüştürücü ya da çevirici olarak da adlandırılmaktadır. İnvertörler, herhangi bir DC kaynaktan aldığı gerilimi işleyerek, sabit veya değişken genlik ve frekanslı AC gerilim elde etmek için kullanılan güç elektroniği devreleridir.

Güneş Paneli Fiyatları  + Güneş Paneli Fiyatları

Daha açık ifade ile inverter, güneş enerjisi elektrik üretimi sistemlerinde güneş panellerinin ürettiği enerjiyi 220 volt veya 380 volt kullanmamıza yarayan cihazlar dır.

İnverter invertör nedir ne işe yarar nerelerde kullanılır tam solar gunes paneli gunes enerjisi elektrik üretimi sinus modifiye on grid

İnverter invertör nedir ne işe yarar nerelerde kullanılır tam solar gunes paneli gunes enerjisi elektrik üretimi sinus modifiye on grid

İnvertör (İnverter) Nedir? Solar Panel Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi

İçindekiler

İnverter, güneş enerjisi elektrik üretimi sistemlerinde güneş panellerinin ürettiği enerjiyi 220 volt veya 380 volt kullanmamıza yarayan cihazlar dır. Güneş panelleri Dc gerilim (Doğru Akım)  üretir. Üretilen enerjiyi evimizde, iş yerimizde kullanabilmemiz için Ac  (Alternatif Akım) a dönüştürülmesi gerekmektedir. İşte inverter tam da bu işi yapar.

Power Enerji Güneş Enerjili Sulama Sistemleri

Dc akımı, AC ye çevirerek ve bununla beraber voltaj ayarlaması yaparak solar panellerce üretilen enerjiyi bizim kullanabileceğimiz hale getirmiş olur.

İnvertör Nerelerde Kullanılır?

İnvertörün kullanılma amacı; sistemdeki kesintileri, dalgalanmaları, dengesizlikleri, harmonikleri vb. önlenerek sistemin daha etkin ve verimli şekilde çalışmasını sağlamaktadır.

Şebekeden gelen gerilim dalgalanmalarını, pikleri, fitre devresinden geçirerek temizleyen invertör cihazı bu etkilerden kaynaklanan motor, mekanik aksam hatalarını azaltır; bu parçaların tamir, bakım maliyetlerini en aza indirir ve ömürlerini uzatır. Ayrıca, invertör reaktif enerjiyi azaltarak tasarruf sağlanmasına imkan verir.

İnverter Fiyatları + İnverter Fiyatları
solar on grid inverter

solar on grid inverter

Elektriksel bir güç dönüştürme elemanı olarak tanımlanabilecek invertör, güç dönüştürücü ya da evirici, günümüzde bilgisayarlarda kullanılan küçük güç kaynaklarından elektrik dağıtım sistemlerine güç veren büyük sistemlere kadar birçok farklı alanda kullanılmaktadır.

İnvertör ile televizyonlar, aydınlatma lambaları, bilgisayar, matkap, elektrikli süpürge gibi elektronik aletlerde kullanılır.

Hassas ölçüm gerektiren işlerde kullanılan ölçüm aletlerinde  invertörler kullanılmaktadır.

solar güneş paneli güneş enerjisi elektrik üretimi

solar güneş paneli güneş enerjisi elektrik üretimi

Enerji alanında ise invertörler, rüzgar ve güneş gibi kesikli ve değişken üretim yapan yenilenebilir enerji santrallerinde kesintisiz, dengeli ve daha kaliteli bir enerji üretebilmek için kullanılmaktadır.

Jel Akü Fiyatları + Jel Akü Fiyatları

Bununla birlikte, akü gibi enerji depolama sistemlerinden istenilen özellikle enerji çekebilmek için yine invertörler kullanılmaktadır.

Özellikle yenilenebilir enerji kaynakları (Güneş Enerjisi, Rüzgar Enerjisi)  yararları konusundaki çalışmalar ile bu sistemlere duyulan ihtiyacın ve talebin artması sonucu rüzgar, güneş enerji sistemlerinden elde edilen enerjinin kullanıma uygun hale getirilmesi için daha kaliteli ve stabil çalışan, daha fazla özelliğe sahip inverter çeşitleri üretilmektedir.

Mikroişlemci veya düşük voltaj kontrollü, alarma ve uyarı çıkışlarına sahip, aşırı yük korumalı, statik regülasyona sahip cihazlar üreticiler tarafından piyasaya sunulmaktadır. Kalkış akımları olmadığı için şebekeye zarar vermeyen cihazlar minimum ve maksimum aralıklarda çalışırlar.

Şarj Kontrol Cihazı + Solar Kablo
solar inverter nedir enerji

solar inverter nedir enerji

UPS kesintisiz güç kaynaklarında invertör ile birlikte konvektör kullanılır.

Isıtma-havalandırma-hava koşullandırma (HVAC) uygulamalarında “Değişken Frekanslı Sürücü” (VFD inverter) teknolojisi yaygın olarak uygulanıyor.

İnvertör Çeşitleri Nelerdir?

Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Sistemlerinde kullanılan inverterler şu şekildedir.

BağEvi Güneş Enerjisi

İnvertörler kullanım amaçlarına göre iki grupta toplanır:

  • Doğru akım (DC) akım kaynağından alternatif akım (AC) üretmek,
  • Üretilen AC akımın gerilimini veya frekansını değiştirmek.

Bu işlemi yapmak için invertör içerisinde; doğrultucu, frekans değiştirici, güç devresi ve otomatik denetim elemanları olmak üzere 4 adet devre elemanı bulunur.

  • Off Grid İnverterler ( Akülü Solar Sistemler)
  • On Grid İnverterler
  • Solar Pompa Sürücü İnverteri
  • Mikro İnverter

Off-grid inverterler (Elektrik Şebekesi olmayan yerlerde kullanılan invertörler)

Bu invertörler daha çok depolamalı (Akülü – Bataryalı) sistemlerde kullanılmaktadır. Bu tarz uygulamalar daha çok şebeke hattının getirilmesinin çok masraflı olduğu çiftlik evleri, yayla evleri, gsm baz istasyonları gibi yerlerde kullanılmaktadır.

3000watt tam sinus akilli inverter en ucuz fiyati

  • Tam Sinüs İnvertörler: Yaşamımızda kullandığımız tüm elektrikli cihazları besleyen şebeke elektrik de 50 Hz Tam/ Saf Sinüs dalgadır.
  • Tam sinüs invertörler, AC çıkışta tam sinüs (sinüsoidal) dalga formuna sahiptir. Tam sinüs invertörgelen voltaj ve frekansları tam sinüs dalga olarak ayarlar. Çalışma frekansları 50/60 Hz, verimleri ise %89 ila %94 arasındadır.
  • Uygulamada tam anlamıyla saf bir sinüs dalgası mevcut değildir. Çeşitli kayıplar ve harmonikler dolayısıyla ancak teorik olarak şebeke elektriği dendiğinde akla tam sinüs dalga şekli gelir. Tam sinüs invertörler özellikle tıbbi cihazlarda ve ölçü sistemleri gibi hassas çalışma gerektiren sistemlerde kullanılır.
  • Sinüs Benzeşimli veya Modifiye Sinüs İnvertörler: Modifiye sinüs olarak da bilinen kare dalga invertör maksimum güç noktası takibi (MPPT) adı verilen bir algoritmaya sahiptir.
  • Maksimum verim elde etmek için geliştirilen bu algoritma sistemdeki mevcut yük üzerinden hesaplamalarını otomatik olarak gerçekleştirmektedir.
  • Bu invertörler, sinüs eğrisini kare dalgacıkların sayısını arttırarak merdiven basamağı formuna benzer davranış sergiler. Modifiye invertörler, saf sinüs şeklinde elektrik çıkışı vermediği için buzdolabı, çamaşır makinası, hassas elektronik cihazlar vb. cihazların bozulmalarına neden olabilirler.
  • Eğer invertör (evirici) bu tarz hassas yüklerin beslenmesinde kullanılacak ise kesinlikle saf sinüs invertör tercih edilmelidir. Kare dalga invertör (modifiye sinüs invertör), aydınlanma ve ısınma gibi düşük hassasiyetli işler için uygundur.
  • Mikro İnvertör: Sanayi ihtiyaçlarını karşılamak için trifaz 380 volt verebilen invertör modellerinin yanı sıra paralel bağlanarak yüksek verim elde edilmesini sağlamayı amaçlayan invertörlerdir.

On-grid inverterler ( Şebekeye bağlı sistemlerde kullanılan invertörler)

On grid inverterler, şebekeye bağlı güneş enerjisi elektrik üretim sistemlerinde kullanılır.

Dönüştürülen elektriği şebekeye veren invertörler. Şebeke bağlantılı invertörler ise merkezi, dizi (string) ve mikro inverterler olarak üçe ayrılmaktadır:

goodwe sebeke uyumlu on%20grid %20inverter fiyatlari 1kw 5kw 7.5kw 10kw 15kw 20kw

  • Merkezi İnvertör: Merkezi invertörler büyük güçlerde santrallerde kullanılmaktadır. Genellikle tek bir invertörün gücü yüzlerce kW mertebelerinden başlayıp MW mertebelerine kadar çıkmaktadır.
  •  Merkezi invertör teknolojisi diğer invertör tiplerinden farklı olarak, panellerin invertör öncesinde DC korumanın yapıldığı bağlantı kutularında birleştirildikten sonra invertöre bağlantının yapıldığı sistemlerdir.
  •  Merkezi invertörler diğer invertör tiplerine göre daha büyük panel grupları tek merkezden yönetmektedir.
  • Genel olarak merkezi invertörlerin alçak gerilim voltaj değerleri normal dağıtım trafolarının 400 V değerlerinden farklı olup 300V, 350V, 400V ve 690 V olacak şekilde üretilmektedirler. Merkezi invertör çıkışından sonra merkezi invertörün alçak gerilim voltaj seviyesine göre üretilmiş trafodan geçerek orta gerilim şebekesine 33 kV – 34,5 kV seviyesinden bağlantısı yapılır.
  • Dizi İnvertörler: Dizi invertörler gerek saha gerekse çatı uygulamalarında tercih edilebilirler. Farklı çatı tiplerinde farklı tiplerde dizi invertörler kullanmak mümkündür.
  • Dizi invertörlerdeki amaç tek bir santrali parçalara ayırarak her bir parçanın birbirinden bağımsız olarak enerji üretmesini sağlamaktır.
    DC giriş gerilimlerinin müsaade ettiği voltaj değerine kadar panellerin seri bağlandığı ve her bir FV dizinin doğrudan invertöre bağlantısı ile oluşturulan sistemlerin invertörüdür.
  • Evsel kurulumlarda 2-5 kW aralıklarında üretilip 230 V tek fazlı ve 5 kW üstünde 400 V üç fazlı olarak üretilmektedir. Endüstriyel ve santral sistemlerde MW seviyelerine ulaşmak için 30 -33 kW AC çıkış gücündeki dizi invertörler kullanılmaktadır.
  • Sistem güvenliği için DC ve AC koruma ekipmanları ile birlikte üretilen paket dizi invertör çözümleri bulunmaktadır.
  • Mikro İnvertörler: Mikro invertörler ise her biri bir panel arkasına monte edilen invertörlerdir.
  • Özellikle parçalı gölgelenmelerin çok fazla olduğu çatı sistemlerinde tercih edilmesi yanı sıra günümüzde saha uygulamalarında nadiren de olsa kullanılmaya başlanmıştır.
  • Hibrid İnvertör: Hibrit invertörler, enerji üretimin ihtiyaçtan daha fazla olduğunda akü gibi depolama elemanlarında toplanmasını veya şebekeye verilmesini sağlayan; üretimin ihtiyaçtan daha az olduğunda şebekeden enerji çekilmesini sağlayan çift yönlü invertörlerdir.

İnvertör Fiyatları Ne Kadar?

İnvertör fiyatları tercih edilen markaya ve ihtiyaç duyulan teknik özelliklere göre değişkenlik göstermektedir. Bunun dışında invertör fiyatları, daha çok yurtdışında üretildiği için döviz kurlarından da etkilenmektedir.

İnverter fiyatları için tıklayın.  https://satis.powerenerji.com/inverter-Fiyatlari

  1. BARIŞ ONAT dedi ki:

    MERHABA İYİ GÜNLER BEN FİYAT TEKLİFİ ALMAK İSTİYORUM
    BUZDOLABI,ÇAMAŞIR MAKİNESİ,BULAŞIK MAKİNESİ,TV,AYDINLATMALAR VE ŞARZ ÇALIŞTIRICAK SOLAR ENERJİ SİSTEMİ FİYATI NE OLUR

  2. POWER ENERJİ dedi ki:

    Merhaba, durumu tam belirtmediğiniz için 2 farklı yanıt verelim
    Eğer Burası elektrik olmayan bir bağ evi ise
    Paket nelerden oluşur?
    12 Adet Güneş Paneli 280watt Lexron 24V Poly
    1 Adet Tam Sinüs Akıllı İnverter 5K -5000W 48V Anti Toz Koruyuculu
    1 Adet Solar Kablo 4mm Kırmızı (20 metre)
    1 Adet Solar Kablo 4mm Siyah (20 metre)
    MC4 Konnektör Seti – Tekli Bağlantı – 1 Dişi 1 Erkek
    MC4 Branş Konnektör Seti – 2’li Bağlantı – 1 Dişi 1 Erkek
    12 Adet 100 Ah Lexron Jel Akü
    Paket neleri Çalıştırır?
    10 ADET TASARRUFLU LAMBA 7-8 SAAT
    70 EKRAN TV + UYDU ALICISI 7-8 SAAT
    ORTA BOY BUZDOLABI (24 SAAT)
    CEP TELEFONU VE BİLGİSAYAR ŞARJI
    ÇAMAŞIR MAKİNESİ – HAFTADA 2 KEZ
    BULAŞIK MAKİNESİ -HAFTADA 2 KEZ
    ürünler gerekir. Ürün Linki: https://satis.powerenerji.com/Solar-Paketler-ev-icin-karavan-yazlik-yayla-evleri/3kw-3000-watt-ev-tipi-gunes-enerjili-elektrik-uretimi-fiyati

  3. POWER ENERJİ dedi ki:

    Eğer Burası sürekli ikamet edilen Elektrik şebekesi olan bir yer ise;
    On Grid ( Şebekeye Uyumlu) Çatı Üstü Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Sistemleri , Elektrik şebekesinin olduğu yerlerde Güneş Panelleri ile üretilen enerjinin On Grid (Şebeke Uyumlu) İnverterler aracılığı ile anlık kullanıma sunulması ve ihtiyaç fazlası elektriğin elektrik şebekesine satılmasını ifade eder.

    Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi “Elektrik Piyasasında Lisansız Elektrik Üretim Yönetmeliği” ile Aylık Mahsuplaşma uygulaması Resmi Gazetede yayınlanarak resmiyete kavuştu.

    Artık evlerde, iş yerlerinde, bina çatılarında Güneş Paneli ile Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi yapılabilecek üretim fazlası elektrik elektrik dağıtım kurumuna satılabilecek. Üstelik enerji satışı Ticari bir işlem olmasına rağmen şahıslar için KDV ve Gelir vergisinden istisna edilmiştir.

    Çatınızda Güneş Paneli ile Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi yaparak elektrik ihtiyacını karşılamak istiyorsunuz. Peki Bunun için nereden başlayacaksınız? İlk işlem bulunduğunuz il deki Elektrik Dağıtım Firması ile ( Uedaş, Aydem, Limak, Uludağ Elektrik vs) Çatı Üstü Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi için İzin / Çağrı Mektubu almanız gerekmektedir. Diğer yasal izinler, Projelendirme, Mühendislik Hizmetleri; Sözleşme Yapılması koşulu ile Firmamızca yerine getirilmektedir.
    Ürün linki: https://satis.powerenerji.com/cati-uzeri-gunes-enerji-santrali-elektrik-uretimi/cati-uzeri-3-kw-gunes-enerjisi-elektrik-uretimi-maliyeti

  4. TOLGA dedi ki:

    MERHABA, UZUN ARAŞTIRMALARIMA GÖRE 8 METRE BİR TEKNEDE KENDİ ALTERNATÖRÜ İLE ŞARZ EDİLEN 12 V 100 AMPER MOTOR İÇİN AYRI BİR AKÜ, SERVİS İÇİN 12 V 2X100 AMPER JEL AKÜ REDRESÖR VE GÜNEŞ PANELİ İLE ŞARZ EDİLECEK BİR SİSTEM EN DOĞRU UYGULAMA OLACAK GİBİ.
    TEKNE ORTA EGEDE GENELDE GÜNEY EGE, YAZIN TEMMUZ AĞUSTOS SÜREKLİ, KALAN ZAMANLARDA HAFTA SONLARI KULLANILACAK.
    İNVERTERE İHTİYAÇ DUYULACAK 220 V TÜKETİCİLER:
    *220V 70 LT BUZDOLABI YA DA 40LT MİNİ BUZDOLABI ARTI 40 LT MİNİ DERİN DONDURUCU(12 SAAT ÇALIŞIP 12 SAAT BEKLEME YAPTIĞINI DÜŞÜNEREK),
    *33İNÇ LED TV GÜNDE 5 SAAT,
    *WİFİLİ UYDU ALICI 5 SAAT,
    *MİKRO DALGA GÜNDE 5 DAKİKA,
    *TELEFON ŞARZ GÜNDE 2 SAAT,
    *PC BELKİ GÜNDE 2 SAAT,
    NORMAL 12 VOLT TEKNE DONANIMLARI TÜKETİCİLER;
    *MACERATÖR GÜNDE 0,5 SAAT
    *HİDROFOR GÜNDE 2 SAAT
    *SİNTİNE POMPASI GÜNDE 1 SAAT
    *GPS/BALIK BULUCU GÜNDE 5 SAAT
    *ELEKTRİKLİ WC GÜNDE 0,5 SAAT
    *SEYİR FENERLERİ GÜNDE 1 SAAT
    *KAMARA AYDINLATMA GÜNDE 1 SAAT
    *HAVUZLUK AYDINLATMA GÜNDE 4 SAAT
    *WEBASTO SADECE KIŞIN BUZDOLAPLARI ÇALIŞMIYORKEN HAFTA SONLARI GÜNDE 8 SAAT
    *İNVERTER, GÜNDÜZ SEYRİNDE BUZDOLABI İÇİN 12 SAAT, TV İÇİN 3 SAAT
    GİBİ DÜŞÜNÜLDÜĞÜNDE GENELDE GECELERİ SAHİL BESLEME KULLANILACAK ANCAK SEYİRE ÇIKILIRSA MAKSİMUM İKİ GECE SAHİL BESLEME OLMADAN DENİZDE GECELEME OLABİLİR. BU DURUMDA KULLANILACAK İNVERTER ÖZELLİĞİ WATI, GÜNEŞ PANELİ WATI, UYGUN REDRESÖR AMPERİ NE ŞEKİLDE OLMALIDIR BİR TÜRLÜ ÇÖZEMEDİM. YARDIMCI OLUR MUSUNUZ?

  5. Cihangir dedi ki:

    Akülü sistem, offgrid tam sinüs 5000 w invertör, 8x280w cw enerji panelim var. Aküler bitti ve ben sistemi aküsüz olarak 4 kv derinkuyu pompasını sulama amaçlı kullanmak istiyorum. Ne gibi değişiklikler yapmam gerekiyor? Cevap verebilirseniz çok memnun olurum.

  6. Mahir Akdemir dedi ki:

    Merhaba efendim tarlaya panel kuruyorsunuz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir