İnvertör Nedir ? İnvertör ne işe yarar? Tam sinus inverter ne demek? Modifiye sinus invertör ne anlama geliyor? On grid invertör ve off grid invertör nedir? Solar Akıllı invertör nedir? Güneş paneli invertörü nasıl çalışıyor?
Bir çok kullanıcı bu soruların cevabını bilmek, inverterler arasındaki farkı öğrenmek istiyor. İşte bu yazımız invertörler arasındaki farkı açıklamak için yazılmıştır.
İnvertör Nedir ?
İnvertör Nedir ?
İçindekiler
İnvertör Nedir? Ne işe yarar?; İnvertör, güneş paneli ile güneş enerjisi elektrik üretim sistemlerinde üretilen enerjiyi 220volta çeviren cihazlardır. Daha basit bir şekilde anlatacak olursak; invertörler farklı doğru akım (DC) değerlerine sahip akü ve Güneş paneli (pv) voltajlarını 50Hz frekansında 220 Volt veya 380 Volt alternatif akıma (AC) çeviren cihazlardır.
İnvertör Nerede Kullanılır? İnverter, güneş enerjisi elektrik üretimi sistemlerinde güneş panellerinin ürettiği enerjiyi 220 volt veya 380 volt kullanmamıza yarayan cihazlar dır. Güneş panelleri Dc gerilim (Doğru Akım) üretir. Üretilen enerjiyi evimizde, iş yerimizde kullanabilmemiz için Ac (Alternatif Akım) a dönüştürülmesi gerekmektedir. İşte inverter tam da bu işi yapar.
İnvertör Nerelerde Kullanılır?
İnvertörün kullanılma amacı; sistemdeki kesintileri, dalgalanmaları, dengesizlikleri, harmonikleri vb. önlenerek sistemin daha etkin ve verimli şekilde çalışmasını sağlamaktadır.
İnvertör Nedir? İnvertör Çeşitleri Nelerdir?
İnvertörler kullanım amaçlarına göre iki grupta toplanır:
- Doğru akım (DC) akım kaynağından alternatif akım (AC) üretmek,
- Üretilen AC akımın gerilimini veya frekansını değiştirmek.
Bu işlemi yapmak için invertör içerisinde; doğrultucu, frekans değiştirici, güç devresi ve otomatik denetim elemanları olmak üzere 4 adet devre elemanı bulunur.
- Off Grid İnverterler ( Akülü Solar Sistemler)
- On Grid İnverterler
- Solar Pompa Sürücü İnverteri
- Mikro İnverter
off grid invertör
Off-grid invertör Nedir?
Off grid invertörler daha çok depolamalı (Akülü – Bataryalı) sistemlerde kullanılmaktadır. Bu tarz uygulamalar daha çok şebeke hattının getirilmesinin çok masraflı olduğu çiftlik evleri, yayla evleri, karavan, tekne gibi gsm baz istasyonları gibi yerlerde kullanılmaktadır.
Tam sinus Modifiye Sinus inverter ne demek farkları nelerdir?
- Tam Sinüs İnvertörler: Yaşamımızda kullandığımız tüm elektrikli cihazları besleyen şebeke elektrik de 50 Hz Tam/ Saf Sinüs dalgadır.
- Tam sinüs invertörler, AC çıkışta tam sinüs (sinüsoidal) dalga formuna sahiptir. Tam sinüs invertör, gelen voltaj ve frekansları tam sinüs dalga olarak ayarlar. Çalışma frekansları 50/60 Hz, verimleri ise %89 ila %94 arasındadır.
- Uygulamada tam anlamıyla saf bir sinüs dalgası mevcut değildir. Çeşitli kayıplar ve harmonikler dolayısıyla ancak teorik olarak şebeke elektriği dendiğinde akla tam sinüs dalga şekli gelir. Tam sinüs invertörler özellikle tıbbi cihazlarda ve ölçü sistemleri gibi hassas çalışma gerektiren sistemlerde kullanılır.
- Modifiye Sinüs İnvertörler: Modifiye sinüs olarak da bilinen kare dalga invertör maksimum güç noktası takibi (MPPT) adı verilen bir algoritmaya sahiptir.
- Maksimum verim elde etmek için geliştirilen bu algoritma sistemdeki mevcut yük üzerinden hesaplamalarını otomatik olarak gerçekleştirmektedir.
- Bu invertörler, sinüs eğrisini kare dalgacıkların sayısını arttırarak merdiven basamağı formuna benzer davranış sergiler. Modifiye invertörler, saf sinüs şeklinde elektrik çıkışı vermediği için buzdolabı, çamaşır makinası, hassas elektronik cihazlar vb. cihazların bozulmalarına neden olabilirler.
- Eğer invertör (evirici) bu tarz hassas yüklerin beslenmesinde kullanılacak ise kesinlikle saf sinüs invertör tercih edilmelidir. Kare dalga invertör (modifiye sinüs invertör), aydınlanma ve ısınma gibi düşük hassasiyetli işler için uygundur.
- Mikro İnvertör: Sanayi ihtiyaçlarını karşılamak için trifaz 380 volt verebilen invertör modellerinin yanı sıra paralel bağlanarak yüksek verim elde edilmesini sağlamayı amaçlayan invertörlerdir.
On grid invertör
On-grid invertör Nedir?
On grid inverterler, şebekeye bağlı güneş enerjisi elektrik üretim sistemlerinde kullanılır.
Dönüştürülen elektriği şebekeye veren invertörler. Şebeke bağlantılı invertörler ise merkezi, dizi (string) ve mikro inverterler olarak üçe ayrılmaktadır:
- Merkezi İnvertör: Merkezi invertörler büyük güçlerde santrallerde kullanılmaktadır. Genellikle tek bir invertörün gücü yüzlerce kW mertebelerinden başlayıp MW mertebelerine kadar çıkmaktadır.
- Merkezi invertör teknolojisi diğer invertör tiplerinden farklı olarak, panellerin invertör öncesinde DC korumanın yapıldığı bağlantı kutularında birleştirildikten sonra invertöre bağlantının yapıldığı sistemlerdir.
- Merkezi invertörler diğer invertör tiplerine göre daha büyük panel grupları tek merkezden yönetmektedir.
- Genel olarak merkezi invertörlerin alçak gerilim voltaj değerleri normal dağıtım trafolarının 400 V değerlerinden farklı olup 300V, 350V, 400V ve 690 V olacak şekilde üretilmektedirler. Merkezi invertör çıkışından sonra merkezi invertörün alçak gerilim voltaj seviyesine göre üretilmiş trafodan geçerek orta gerilim şebekesine 33 kV – 34,5 kV seviyesinden bağlantısı yapılır.
- Dizi İnvertörler: Dizi invertörler gerek saha gerekse çatı uygulamalarında tercih edilebilirler. Farklı çatı tiplerinde farklı tiplerde dizi invertörler kullanmak mümkündür.
- Dizi invertörlerdeki amaç tek bir santrali parçalara ayırarak her bir parçanın birbirinden bağımsız olarak enerji üretmesini sağlamaktır.
DC giriş gerilimlerinin müsaade ettiği voltaj değerine kadar panellerin seri bağlandığı ve her bir FV dizinin doğrudan invertöre bağlantısı ile oluşturulan sistemlerin invertörüdür. - Evsel kurulumlarda 2-5 kW aralıklarında üretilip 230 V tek fazlı ve 5 kW üstünde 400 V üç fazlı olarak üretilmektedir. Endüstriyel ve santral sistemlerde MW seviyelerine ulaşmak için 30 -33 kW AC çıkış gücündeki dizi invertörler kullanılmaktadır.
- Sistem güvenliği için DC ve AC koruma ekipmanları ile birlikte üretilen paket dizi invertör çözümleri bulunmaktadır.
- Mikro İnvertörler: Mikro invertörler ise her biri bir panel arkasına monte edilen invertörlerdir.
- Özellikle parçalı gölgelenmelerin çok fazla olduğu çatı sistemlerinde tercih edilmesi yanı sıra günümüzde saha uygulamalarında nadiren de olsa kullanılmaya başlanmıştır.
- Hibrid İnvertör: Hibrit invertörler, enerji üretimin ihtiyaçtan daha fazla olduğunda akü gibi depolama elemanlarında toplanmasını veya şebekeye verilmesini sağlayan; üretimin ihtiyaçtan daha az olduğunda şebekeden enerji çekilmesini sağlayan çift yönlü invertörlerdir.
İnvertör Fiyatları Ne Kadar?
İnvertör fiyatları tercih edilen markaya ve ihtiyaç duyulan teknik özelliklere göre değişkenlik göstermektedir. Bunun dışında invertör fiyatları, daha çok yurtdışında üretildiği için döviz kurlarından da etkilenmektedir.
İnverter fiyatları için tıklayın. https://satis.powerenerji.com/inverter-Fiyatlari
POWER ENERJİ