Tarımsal Sulamada Güneş Enerjisi (Güneş Paneli ile Sulama Pompası Çalıştırmak / Güneş Enerjili Sulama Sistemi ) mı Yoksa Jeneratör Kullanarak sulama yapmak mı karlı? Solar Sulama Pompaları Bu sorunun cevabını arayacağız.
Amacımız güneş enerjili sulama sistemi ile jeneratör ile sulama sistemi arasında kararsız kalan kişiler için her iki sistemin avantajları ve dezavantajlarını ortaya koyarak karar vermelerine yardımcı olmaktır.
Öncelikle Tarımsal Sulamada Güneş Enerjisi nedir, güneş enerjili sulama sistemi faydaları nedir? güneş enerjili sulama sistemi sağladığı katkı nedir? Buna karşılık jeneratör ile sulama nedir? artıları eksileri nedir bunlara bakalım..
Her iki sistemde de karşılaştırmalı olarak Sulama dönemi, sulama sıklığı, günlük kullanım süresi, faydalanma süresi gibi en önemli konulara da temas edeceğiz.
Solar Mağazamız da Güneş Paneli, Çatı Üstü Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi, Solar Paket (Akülü Sistemler), Güneş Enerjili Tarımsal Sulama Sistemleri, Rüzgar Türbini, Jeneratör, İnverter, Solar Pompa Sürücüsü, Jel Akü, Dalgıç Pompa gibi ürünlerin güncel fiyatlarını bulabilirsiniz.
Tarımsal Sulamada Güneş Enerjisi Mi Yoksa Jeneratör Kullanmak Mı Karlı?
İçindekiler
Jeneratör İle Sulama
Jeneratör ile sulama yapmak istediğinizde kullanacağınız pompa gücüne uygun jeneratör seçimi yaparak başlayacaksınız. Örneğin 3 Hp 2.2 Kw 380 Volt Trifaze Pompa için kullanmanız gereken jeneratör minimum 7.5 kva gücünde jeneratör olacaktır.
Yukarıda belirtildiği gibi 3 Hp 2.2 kw 380 Volt bir pompa çalıştırmak istiyorsanız bu pompa nın çalıştırılabilmesi için yeni 7.5 kva gücünde jeneratör almanız gerekmektedir.
Jeneratör İle Sulamada Maliyet
Jeneratör ile sulama yapmak için katlanılması gereken maliyetler aşağıdadır.
Jeneratör Maliyeti
Yakıt Maliyeti
Jeneratör Arıza ve Bakım Maliyeti
dizel-jenerator-fiyatlari-1-2-3-4-5-6-7.5-10-15-20-25-30-40-50-75-100-150-200-250-300-400-500-kva-kw
Jeneratör İle Sulama Avantajları
Jeneratör ile sulama yapmak istediğinizde günün her hangi bir saatinde jeneratörü çalıştırmanız yeterli olacaktır. İsterseniz gece sulamalarını bile jeneratör ile yapabilirsiniz.
Jeneratör İle Sulama Dezavantajları
Jeneratör ile sulamanın dezavantajları şunlardır.
Jeneratör Maliyeti
Yakıt Maliyeti; Sürekli artan yakıt maliyeti bütçenizi zorlayabilir
Gürültü
Arıza ve bakım giderleri; Jeneratör ile sulamada, sulama sürelerin uzun ve sık olması jeneratörde arızalar ortaya çıkarmaktadır.
Jeneratör İle Sulamada Faydalanma Süresi (Jeneratörün Ekonomik Ömrü)
Jeneratör ile sulamada kullanılan jeneratörler sulama süreleri ve sulama sıklığı nedeniyle kullanılan jeneratörün kalitesine göre 1 yıl ile 4 yıl arasında fayda sağlamaktadır. Bu sürelerde jeneratörün tamir ve bakım maliyeti yeni bir jeneratör almaktan daha yüksek olmaktadır. Kısaca sulamada jeneratörün ekonomik ömrü 1-4 yıldır.
Tarımsal Sulamada Güneş Enerjisi Güneş Paneli ile güneş enerjisi sulama sistemi
Güneş Paneli ile Güneş Enerjisi Sulama Sistemi
Güneş Paneli ile Güneş Enerjisi Sulama Sistemi; Güneş Panellerinin ürettiği enerjinin solar pompa sürücüsü ile pompanın çalıştırılmasını ifade eder.
Tarımsal Sulamada Güneş Enerjisi
Artan Mazot Maliyetleri ve Yüksek gelen Elektrik Faturaları üreticileri Güneş Enerjili Tarımsal Sulama Sistemlerine yöneltti. Bu nedenle üreticiler, daha az maliyetli olduğu ve sadece kurulum maliyeti ile 25 Yıl Ekonomik Ömre sahip olduğu için Güneş Paneli ile çalışan Güneş Enerjili Sulama Sistemleri Kurmaya başladılar.
Örneğin 3 Hp 2.2 Kw 380 Volt Trifaze Pompa için kullanmanız gereken Güneş paneli sayısı 16 adet 275 watt Güneş paneli ve 2.2 Kw solar pompa sürücüsü olacaktır.
Güneş Paneli ile Güneş Enerjisi Sulama Sistemi Avantajları
Güneş Paneli ile Güneş Enerjisi Sulama Sistemi Avantajları şu şekilde sıralanabilir.
– Sadece Kurulum Maliyeti vardır. Extra bir bakım maliyeti yoktur. Mazot maliyeti ve Elektrik faturası gibi sürekli sürekli maliyet çıkarmaz.
– Doğru ürünler ile iyi bir sistem kurmanız durumunda 25 Yıl Ekonomik Ömre Sahiptir.
– Türkiye iklimi ve enerji maliyetleri dikkate alındığında yatırım maliyetini 4,5 – 5 yılda çıkarmaktadır. Sistem maliyetini 5 yılda amorti eder.
– Sulama Dönemleri olan Nisan – Eylül Ayları arasında her gün kullanabilirsiniz. Sistemlerimiz, bulutlu havalarda dahi çalışmaktadır.
– Türkiye Coğrafi şartları düşünüldüğünde Günlük Kesintisiz olarak 9 saat kullanabilirsiniz.
– Mevcutta bir pompanız var ise başka bir işleme/maliyete gerek olmaksızın güneş enerjili sulama sistemine dönüştürülebilir.
Güneş Enerjili Sulama videosunu izleyebilirsiniz.
Güneş Paneli ile Güneş Enerjisi Sulama Sistemi Dezavantajları
Tarımsal Sulamada Güneş Enerjisi Güneş Paneli ile Güneş Enerjisi Sulama Sistemi Dezavantajları şu şekilde sıralanabilir.
Güneş Paneli ile Güneş Enerjisi Sulama Sistemleri enerji kaynağı güneş olduğu için Sabah 08.00 ile Akşam 18.00 saatleri arasında sulama yapabilirsiniz. Gece sulaması için güneş enerjili sulama sisteminizden faydalanamazsınız.
Bazı kaynaklarda bataryalı / Akülü sistemler ile gece sulaması yapılabileceği yazılsa da pratikte akülü sulama sistemi fizible bir yatırım olmayacaktır.
güneş enerjili sulama sistemi
Güneş Paneli ile Güneş Enerjisi Sulama Sistemi Faydalanma Süresi (Ekonomik Ömrü)
Tarımsal Sulamada Güneş Enerjisi Güneş Paneli ile Güneş Enerjisi Sulama Sistemleri Doğru ürünler ile iyi bir sistem kurmanız durumunda 25 Yıl Ekonomik Ömre Sahiptir.
– Türkiye iklimi ve enerji maliyetleri dikkate alındığında yatırım maliyetini 4,5 – 5 yılda çıkarmaktadır. Sistem maliyetini 5 yılda amorti eder.
Her iki sistemin karşılaştırmalı olarak avantajları ve dezavantajları nesnel olarak sunulmuştur.